Ebrahim Raisi Foto:Tanjug/Mert Gokhan Koc/Dia Images via AP

EU i lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsednika te zemlje Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih članova delegacije i posade u padu helikoptera.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na mreži X da EU izražava iskreno saučešće zbog smrti Raisija, ministra spoljnih poslova Irana Abdolahijana, kao i drugih članova delegacije i posade u helikopterskoj nesreći.

„Naše misli idu ka porodicama“, naveo je Mišel.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je saučešće porodicama žrtava, kao i celom narodu Irana.

„Zauvek ćemo pamtiti ove istaknute političke ličnosti kao istinske patriote Islamske Republike, koji su čvrsto branili interese svoje države i dali svoje živote u nesebičnom služenju Otadžbini. U Rusiji su predsednik Irana E. Raisi i ministar spoljnih poslova Irana H. Amirabdolahijan bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje. Njihova uloga u jačanju obostrano korisne rusko-iranske saradnje i pouzdanog partnerstva je neprocenjiva“, naveo je Lavrov, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

„Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana“, naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Ebrahim Raisi Foto:Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan izjavio je da je njegova zemlja uz Iran u ovom teškom trenutku i izrazio saučešće iranskoj vladi i narodu, prenosi Rojters.

I predsednik Sirije Bašar al Asad takođe je izrazio saučešće vladi i narodu Irana i potvrdio solidarnost njegove zemlje s Iranom i porodicama žrtava, prenosi agencija Sana.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao „izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele“.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar