Sergej Kirijenko Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Zamenik šefa kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergej Kirijenko, dobio je novi zadatak – uveriti američke građane da na nadolazećim predsedničkim izborima glasaju za Donalda Trampa.

Kako saznaje Njujork tajms, pozivajući se na evropske i američke zvaničnike, Putin je upravo Kirijenku poverio zadatak povećanja operacija uticaja na ovogodišnje američke izbore. Kompanija za borbu protiv dezinformacija „Aletea“ otkrila je da ruski operativci postavljaju temelje za ono što bi mogla da bude opsežna kampanja podrške američkih kandidata koji se protive slanju pomoći Ukrajini ili koji pozivaju na povlačenje SAD-a iz NATO-a i drugih saveza. Istraživači „Alete“ koncentrirali su se na kampanju širenja lažnih antiukrajinskih sadržaja putem klonova zapadnih medija, pod nazivom „Doppelgänger“ (Dvojnik), prenosi Jutarnji list.

Čovek s mnogim nadimcima

Ove tehnike su suptilnije i veštije od onoga što je Rusija pokušala 2016, kada je na Fejsbuku pomoću lažnih profila podsticala Amerikance na proteste zbog ilegalnih migracija i drugih gorućih pitanja. Sada stvara lažne verzije pravih internetskih novinskih portala u SAD-u, Izraelu, Nemačkoj, Japanu i drugim zemljama.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Cilj tih „klonova“ je promovisanje ruskog narativa o ratu u Ukrajini, prema kojem je Ukrajina nacistička i korumpirana zemlja. U jednom trenutku će se ruska dezinformacijska kampanja verovatno prebaciti s protivukrajinskih poruka na operacije koje direktnije podržavaju kandidaturu bivšeg predsednika Donalda Trampa, ističu istraživači „Aletee“.

„Tamo gde su Rusi pre nastojali da poseju haos, sada se čini da su isključivo usredsređeni na uticaj na demokratije da izaberu kandidate koji ne podržavaju slanje pomoći Ukrajini. Ova dugoročna strategija, bude li učinkovita, rezultiraće smanjenom podrškom Ukrajini na globalnom nivou“, kazala je za Njujork tajms osnivačica „Aletee“ Lisa Kaplan.

Vladimir Putin Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Putin verovatno neće pokrenuti veće dezinformacijske kampanje sve do stranačkih konvencija ovog leta, kažu zvaničnici i stručnjaci. „Moskva gleda na izbore u SAD-u kao na priliku i sprovodi operacije uticaja decenijama. Rusija razmatra kako bi ishodi izbora u SAD-u 2024. mogli da utiču na podršku Zapada Ukrajini i verovatno će pokušati da utiću na izbore na načine koji najbolje podržavaju njene interese i ciljeve“, rekli su američki obaveštajci Njujork tajmsu.

Zapadni zvaničnici veruju da je Putin tu ključnu ulogu poverio Kirijenku. Čovek s mnogim nadimcima (Potkralj Donbasa, Mali ljudski računar i „Nuke Surprise“), Kirijenko je bio jedna od osoba koje su pomogle da se pokrene Putinova politička karijera. Sergej Kirijenko u mladosti je bio na glasu kao liberalan političar s prozapadnim sentimentima. Nazvali su ga „Kinder Surprise“ kad je u starosti od 35 godina postao najmlađi ruski premijer.

Pročitajte još...

Putinov „vrhovni tehnokrata“ koji ga je doveo na čelo FSB-a

Na tu poziciju je verovatno došao zbog svojih bliskih veza s političarem Borisom Nemcovim, koji ga je doveo u Kremlj dodelivši mu mesto zamenika ministra energetike. Kirijenko je unapređen na mesto premijera zahvaljujući percepciji o njemu kao o mladom, nepotkupljivom reformisti koji će revitalizovati uništenu rusku ekonomiju. Na toj poziciji je ostao samo četiri meseca, nakon što je njegova administracija povećala državni dug i Rusija je upala u duboku finansijsku krizu.

Ipak, za to kratko vreme uspeo je da imenuje Putina za šefa obaveštajne agencije FSB. Dve godine kasnije, kad je Putin postao predsednik Rusije, Kirijenko je imenovan za predsedničkog izaslanika u Volgi, jednom od najvažnijih ruskih saveznih okruga u kojem se razvija nuklearno oružje. Godine 2005. Putin ga je unapredio na čelo državne nuklearne agencije „Rosatom“, gde će ostati do 2016. godine.

Ruski nezavisni medij Meduza 2019. prozvao je Kirijenka Putinovim „vrhovnim tehnokratom“ koji je u svom mandatu postavio niz „mladih tehnokrata“ na guvernerske pozicije širom zemlje. Nakon početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Kirijenko je postao Putinov čovek od poverenja za Donbas i druge okupirane teritorije u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar