Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Države članice NATO-a u Evropi suočavaju se sa sve dubljom krizom - Rusija i Kina naoružavaju se velikom brzinom, pri čemu Moskva prelazi na potpuno ratno vođenje zemlje. Iako je Amerika i dalje jača od većine zemalja zajedno, to bi se moglo vrlo brzo promeniti, ocenjuje u svom komentaru za britanski "Telegraph" autor Luis Pejdž.

Politička promena u Americi

U Americi je došlo do političke promene. Trampovo krilo republikanske stranke ne odražava ono što većina Amerikanaca želi – ipak je Donald Tramp bio predsednik, i možda ponovno postane, zbog groznih demokratskih kandidata. Republikanski političari koji trenutačno koče pomoć Ukrajini ne govore u ime većine Amerikanaca, ali brojke na Kapitol Hilu daju im nerazmeran uticaj.

Foto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Scenario iz noćne more onaj je u kojem Rusija nastavlja masovno naoružavanje i mobilizaciju koja je u toku. Dugoročno, ruska ekonomina će se urušiti pod pritiskom baš kao što se dogodilo Sovjetskom Savezu. Kratkoročno – Poljaci veruju za samo tri godine – ruska vojska bi mogla da se vrati, veća i očvrsnula u bitkama. A onda Kina kreće protiv Tajvana, kao što Vladimir Putin kreće protiv NATO-a, predviđa autor, prenosi Dnevnik.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kad bi Amerika bila odlučna i voljna da podnese najveći teret borbi, verovatno bi mogla da dobije oba rata odjednom. No, kao što se moglo videti, tamošnji političari nisu voljni za tako nešto.

Kako navodi autor, tu vredi stara izreka: „Ako želiš mir, pripremi se za rat.“ Velika Britanija i Evropa napokon se moraju pobrinuti za svoju obranu, umesto da troše svoj novac na države blagostanja i oslanjaju se na Ameriku za svoju bezbednost. Tu se ne radi samo o većoj potrošnji na odbranu već i o učinkovitoj potrošnji, kako se ističe. Širom zapadnog sveta bivši vojni zvaničnici  tvrde da situacija u Ukrajini znači da su Evropi potrebne velike količine tenkova, pušaka i granata.

Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia, Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia
Similar, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs, Shutterstock

Iako, smatra autor, Evropa ne bi trebalo da se bori na taj način. Ruska invazija masovnim korišćenjem tenkova bila je krvavi neuspeh, baš kao što je ukrajinska kontraofanziva, takođe se oslanjajući na tenkove i municiju, završila u krvavoj slepoj ulici. Evropljani bi trebalo da žele da se bore kao što se Zapad, a zapravo SAD, borio u Iraku i Libiji – cilj je slomiti rusku protivvazdušnu odbranu i dominirati nebom, a zatim eliminisati ruske tenkove odozgo.

Evropi treba raznih sistema i oružja – uglavnom projektila i bespilotnih letelica raznih vrsta, pre nego avioni s ljudskom posadom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar