Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH / POOL

Nagađanja o tome šta se desilo sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koja traju već nekoliko dana, naglo su danas prekinuta sa dve izjave prema kojima je on živ i u najboljem redu. Ta informacija stigla je pošto je danas jedan hongkonški nedeljnik objavio sliku navodno mrtvog Kima, kako leži na mrtvačkom odru pokriven državnom zastavom Severene Koreje. Uprkos tome što ceo sve s pažnjom prati šta se dešava u toj izolovanoj zemlji, nagađanja o tome ko bi mogao preuzeti vlast i ko će odneti premoć u borbi za tron doživotnog predsednika i dalje traju.

Priča o tome šta se dešava iza zidova predsedničke palate u Pjongjangu je vest koja većinom zaokuplja svo čitalaštvo u Aziji. Posebno ko je u vrhu vlasti, ko se pojavio na kongresu Radničke partije, a ko ne. Priče i nagađanja da li je Kim smakao teču protivavionskim topom ili ona o tetki koja je izvedena u gluvo doba noći zaokupljaju pažnju svih teoretičara zavere.

Informacije od pouzdanih izvora iz vrha vlasti Severne Koreje pokazale su se do sad kao netačne, jer razneti teča i smaknuta tetka su itekako živi, posebno čuvena tetka koja je čak sedela uz Kima i njegovu suprugu na jednom od partijskih kongresa.

Priča o tome da Kim veoma loše stoji sa zdravljem je informacija o kojoj se šuška već duže vreme. Oni koji se bave Severnom Korejom tvrde da je čak smršao u odnosu na to kakav je bio, da se na fotografijama više ne pojavljuje sa cigaretom u ruci. Poslednji snimak iz avio baze s početka aprila nije naslućivao da mu je zdravlje ugroženo.

Od prvih vesti da je Kim u kritičnom stanju, jer su se hirurgu tresle ruke kad je operisao, pa zbog toga leži na mrtvačkom odru počinju nagađanja ko bi mogao biti njegov naslednik, jer ovaj lider nema decu. Započelo je ono što su neki nazvali severnokorejska igra prestola, borba ko će preuzeti kormilo ove nukelarne sile sa raketnim programom sposobnim da zaspe balističkim raketama šire okruženje.

Azija Tajms koji je prvi počeo da se bavi „igrom prestola“ u slučaju da je vest o Kimovoj smrti istinita, profilisao je nekoliko mogućih naslednika. Među njima ubedljivo vodi njegova četiri godine mlađa sestra, inače njegova desna ruka, kad su u pitanju politički poslovi i međunarodni razgovori bilo sa Donaldom Trampom, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Šuškanja su počela kad je Kim izostao sa rođendana svog pokojnog dede Kim Il Sunga koji se slavi 15. aprila. Zanimljivo je i to što je utvrđeno da su Kimov deda i otac Kim Džong Il imali srčane probleme.

Prema pisanju Dejli NK, lista koji prenosi inostranstvu izabrane vesti iz Severne Koreje, Kim se podvrgao operaciji 12, aprila, a dan ranije njegova mlađa sestra Kim Io Jong (31) promovisana je u Politbiro.

Sa predsednikom Južne Koreje; Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Ko je ko u Severnoj Koreji

Kim Io Jong (31) prema informacijama koje su dostupne, od svog brata mlađa je četiri godine. Do 2010. godine retko je bila viđena u javnosti, kada je uočavaju fotografi na konferenciji Radničke partije. Naredne 2011. pratila je svog oca Kim Džong Una, a viđena je krajem decembra 2011, kako zajedno sa svojim bratom Kimom tuguje nad mrtvačkim sandukom svog oca. Prvi put je počela da se pominje kao politički aktivna 2014, kada je bila zadužena za bratovljeve državne poslove, nakon što je Kim Džong Un na više od mesec dana nestao iz javnog života. Tada su mediji spekulisali da je grupa generala izvela državni udar i da je ovaj lider ubijen, a nagađalo se i da ima zdravstvene probleme.

Međutim, kada je brat i zvanično proglašen kao treći vođa dinastije Kim, primećana je na svim terenskim posetama širom Severne Koreje. Prisustvovala je i ceremoniji otvaranja novoizgrađenog stambenog kompleksa Riomiong u Pjongjangu. Njen munjeviti uspon ukazuje da uživa veliko povernje svog brata i smatra se čak bitnijom od Kimove supruge Ri Sol- Ju.

Kim Jo Jong zauzima mesto potpresednika odeljenja za propagandu i agitaciju Radničke partije sa glavnim zadatkom da oko svog brata stvori novi kult ličnosti, koja će ga predstaviti kao dobroćudnog i pristupačnog lidera. Nagađa se da je ona ta koja inspiraciju nalazi za njegove posete tematskim parkovima, školama, kućama običnih ljudi, pa i za prijateljstvo sa bivšom NBA zvezdom Denisom Rodmanom. Nagađalo se i da je ona stajala iza navodnog smaknuća svog ujaka i bliskog savetnika Jang Song Teka 2013. kao i da je učestovovala u likvidaciji svoj polubrata Kim Jon Nama na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Ono što je kasnije utvrđeno jeste da Kim Džong Un i Kim Io Jang imaju istu majku, Ko Iong Hui, bivša japanska plesačica, koja je Kim Džon Ilu bila treća po redu supruga. Zapadni analitičari koji se bave Severnom Korejom tvrde da je ona zapravo bila deo Kimovog plana da ukloni sve savetnike iz doba njegovog oca među kojima su ujak, odnosno teča, ali i tetka. Veruje se da je, isto kao i njen brat, pohađala školu u Švajcarskoj u Bernu, pre nego što je završila računarske nauke na Univerzitetu Kim il Sung u Pjongjangu.

Foto: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL

Koe Song

Kao druga ličnost koja se spominje za tron Severne Koreje spominje se Koe Song, inače suprug Kim Io Jong, kome je rodila sina. Inače Koe je od nje značajno stariji  i pripada grupaciji snažnih partijskih lidera, koji bi zbog jake mačističke kulture i nepoverenja prema ženama zapravo mogao da zameni Kima na mestu doživotnog predsednika Severne Koreje, dok bi mu Kim Io Jong pomagala u državnim poslovima sa čime bi se nastavila tradicija dinastije Kim.

Ri Sol Ju

Supruga Kim Džong Una, statista u visokim potpeticama koji se uglavnom smeška i maše, ne važi za nekog ko ima jaku političku moć. Međutim, izgleda kako pojedini analitičari smatraju to je samo maska za javnost. Često se može videti kako ima veliki broj obožavalaca među partijskim funkcionerima, koji joj hrle u posetu i pred njom pomno beleže sve ono što ona izgovara. Zapadni analitičari veruju da bi vojska verovatno nju usled nedostatka poverenja u ostale muške kadrove izabrala da sedne na Kimov tron jer bi preko nje mogli da ostvare sve one interes u čemu ih sputava sam Kim Džong Un. Tokom samita svog supruga i američkog predsednika Donalda Trampa imala je veoma važan zadatak da skuplja pepeljaru sa pikavcima, koje je ostavljao Kim sa jedninim zadatkom da se američke obaveštajne službe ne dočepaju nijednog DNK uzorka.

Kim i Ri; Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Kim Piong Il

Kim Piong Il, polubrat Kim Džong Ila je drugi muškarac u utakmici za tron predsednika Severne Koreje. Radi se od diplomati koji je tri decenije proveo u Evropi u nekoj vrsti poluizgnanstva, koji je nedavno vratio u Pjongjang i on se smatra najvećim rivalom deci svog umrlog polubrata.

Kim Jong Čol

Inače još jedan Kimov polubrat, koji ima najmanje izgleda za dolazak na tron i koga zapravo politika ne interesuje, jer je zapravo muzičar, koji obožava Erika Kleptona. Za njega je pokojni Kim Džong Il govorio da je „devojčica“ koja bruka porodicu svojim neprilagođenim ponašanjem i uopšte nije uzet u razmatranje za nasledstvo. Međutim,  mnogi zapadni analitičari ga ne isključuju za naslednika.

Osim top liste najjačih postoji i lista funkcionera koji su imali važnu ulogu u svim Kimovim pregovorima i za koje postoji minimalna verovatnoća da će moći preuzeti vlast u Severnoj Koreji.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Kim Iong Čol

Radi se o bivšem generalu, obaveštajcu , koji se sumnjiči za seriju terorističkih aktivnosti protiv Južne Koreje među kojima je torpedovanje južnokorejske fregate, kada je poginulo 46 mornara 2010. godine. Radi se o osobi koja se tajno sastajala u Kimove ime sa Putinom, ali i sa osobljem Trampove administracije

Ri Iong Ho

Radi se o još jednoj ženi veteranu severnokorejske diplomatije, koja je ostala umaćena po tome što je Trampa nazvala mentalno obolelim i megalomanom. Nalazi se u Komisiji za državne poslove i više puta se pojavljivala u Kimovj pratnji tokom njegovih retkih diplomatskih događaja.

 

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar