Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u ruskom raketnom napadu na Harkovsku oblast poginulo pet osoba, a 16 ranjeno, ocenivši da bi situacija na frontu mogla bitno da se promeni kada bi Ukrajina imala adekvatno oružje.

Zelenski je izrazio je saučešće porodicama poginulih i povređenih, javlja Ukrinform.

„Samo danas, kao rezultat raketiranja u Harkovskoj oblasti, 16 ljudi je povređeno i pet ubijeno. Moje saučešće njihovim najbližima“, objavio je Zelenski na Fejsbuku.

Zelenski je rekao da su rakete, bombe i artiljerija jedino što Rusiji omogućava da nastavi agresiju, a ocenio je da bi „svet mogao da okonča ruski teror“.

„Da bi se to desilo, mora biti političke volje među (svetskim) liderima. Dva Patriot raketna sistema za Harkov bi fundamentalno promenila situaciju“, naveo je Zelenski.

Prema njegovim rečima, odgovarajući sistem protivvazdušne odbrane u drugim ukrajinskim gradovima, kao i dovoljna pomoć za ukrajinske borce na prvim linijama, obezbedili bi pobedu nad ruskim terorom.

„Zahvalan sam svim liderima i zemljama koje prepoznaju tu potrebu i preduzimaju odlučne akcije da osiguraju okončanje rata i privođenje terorista pravdi“, poručio je Zelenski.

***

BONUS VIDEO – Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika, i Tamara Vučić na Kalemegdanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare