Foto:profimedia.rs

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravi u iznenadnoj poseti Americi, gde će se sastati sa tamošnjim kolegom Džozefom Bajdenom. Planirano je i da se Zelenski obrati kongresmenima, što je ranije naprasno otkazao. Iza ove posete krije se užurbana misija ukrajinskog predsednika, kako bi obezbedio nastavak finansiranja svoje zemlje od strane SAD. Bez ovog paketa, Ukrajini preti ozbiljna kriza na frontovima, ali i ostatku države.

Zelenski je zato otišao u Vašington, kako bi pokušao da spasi američki paket pomoći za odbranu vredan 60 milijardi dolara. Američki predsednik Džozef Bajden pozvao zakonodavce da odobre finansiranje, ali pomoć se uplela u unutrašnju, partijsku politiku.

Blokada republikanaca

Ovo druga poseta ukrajinskog lidera Beloj kući od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. Prethodna je bila u septembru prošle godine. Paket novčane pomoći je trenutno u zastoju u Kongresu. Tamo je u toku sukob republikanaca i demokrata. Republikanci smatraju da novac poreskih obveznika Amerike treba da bude usmeren na obezbeđivanje sopstvene bezbednosti na granici SAD i Meksika.

Upravo su republikanci prošle nedelje blokirali paket koji je uključivao finansiranje Ukrajine, ali i Izraela. Očekuje se da će predsednik Zelenski razgovarati i sa Majkom Džonsonom, novim republikanskim predsednikom Predstavničkog doma, tokom posete Vašingtonu.

Plan Zelenskog

Upravo jer je finansiranje ugroženo, ukrajinski predsednik došao je u hitnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi lično pokušao da uveri sve donosioce odluka da je novac za Ukrajinu od vitalnog značaja za ceo svet.

Bajden lično pokušava da progura pomenuti paket, dok republikanci smatraju da je već previše novca poslato Kijevu.

Bilo kako bilo, Zelenski je i te kako svestan da bez američke pomoći, Ukrajina nema mnogo šanse da se suprostavi Rusiji na frontu.

Kontraofanziva od koje se očekivao veliki uspeh i potiskivanje Rusa sa okupiranih teritorija, nije uspela da ostvari zadatak.

Često vojni zvaničnici i analitičari upozoravaju da su praktično obe strane u pat poziciji. O tome je govorio i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji, zbog čega je izazvao bes Zelenskog.

Zvanični Kijev shvata da se oslanja na Ameriku kada je reč o novcu, oružju, municiji, ali i obuci za vojnike. Sve ovo sada je ugroženo stavom republikanaca. A Bajden, čini se, ne može u potpunosti da utiče na odnos Amerike prema Ukrajini.

Nakon što je saopštena odluka Kongresa o pauziranju novog paketa pomoći Ukrajini, Zelenski je odbio da se obrati kongresmenima.

Možda će to sada učiniti uživo, kako bi naglasio novčane i vojne potrebe svoje zemlje.

Zelenska: Umrećemo bez pomoći

I supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska upozorila je da će se Ukrajina naći u „smrtnoj opasnosti“ ako zapadne zemlje ne nastave da joj finansijski pomažu.

„Ukoliko se svet povuče, umrećemo“, izjavila je Zelenska za BBC samo dan pošto su republikanci blokirali paket pomoći Ukrajini.

Ona je ponovila da je Ukrajini potrebna pomoć.

„Za nas je to pitanje života ili smrti i zato nas toliko i boli kada vidimo da strastvena spremnost da se pomogne može da izbledi“, rekla je Olena Zelenska.

Bitke na više frontova

Da je Vladimir Zelenski u problemima sa kojima se nije suočio od početka invazije, sugerišu i sukobi sa vojnim vrhom, koji se sada šire.

Vojni i civilni ukrajinski zvaničnici, ali i savetnici za komunikacije u predsedničkom kabinetu smatraju da, komunikaciona strategija zvaničnog Kijeva stvara neslaganje između predsedničke administracije i vojnog rukovodstva.

To su ocenili na osnovu toga što je Ukrajina ove godine imala malo vojnih uspeha, a zapadna vojna i politička podrška zvaničnom Kijevu jenjava.

#related-news_0

Politički rivali su počeli otvoreno da kritikuju Zelenskog, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nedavno je optužio predsednika za autoritarizam i čak ga uporedio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

U međuvremenu, ukrajinski vojni lideri ukazuju da zvanične poruke o situaciji na terenu više nisu ubedljive i kao takve više ne motivišu ni Ukrajince, ni zapadne partnere.

Zelenski, pak, smatra da su optimističke poruke jedini način da se otklone ili umanje sumnje i u zemlji i u inostranstvu i osnaži poverenje ukrajinske privrede koja je vitalni izvor poreskih prihoda koji se koriste za ratne napore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar