Volodimir Zelenski u poseti fabrici municije Skrenton Foto: Tanjug/Sgt. 1st Class Curt Loter/U.S. Army via AP

Volodimir Zelenski doputovao je u nedelju u SAD u ključnu posetu kako bi predstavio plan Kijeva za okončanje rata sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik će predstaviti svoje predloge – koje on naziva „planom pobede“ – američkom predsedniku Džou Bajdenu, kao i kandidatima za predsednika Kamali Haris i Donaldu Trampu, a takođe će prisustvovati sednicama Generalne skupštine UN.

Fabrika municije Skrenton Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Poseta dolazi nakon leta intenzivnih borbi, sa Moskvom koja brzo napreduje u istočnoj Ukrajini i Kijevom koji drži delove ruske oblasti Kursk. Takođe dolazi kada je Kijev nedeljama pritiskao Zapad da mu dozvoli da koristi isporučeno oružje dugog dometa za napad na ciljeve duboko u Rusiji – za sada bezuspešno.

Volodimir Zelenski u poseti fabrici municije Skrenton Foto: Tanjug/ Sgt. 1st Class Curt Loter/U.S. Army via AP

Ukrajinski predsednik je pozvao svoje partnere da pomognu da se postigne „zajednička pobeda za istinski pravedni mir“, u postu na X.

„Ova jesen će odrediti budućnost ovog rata“, rekao je Zelenski u obraćanju dostavljenom iz aviona. Ukrajinski mediji su kasnije objavili da je sleteo u Njujork. On takođe treba da poseti Vašington kasnije tokom nedelje.

Volodimir Zelenski u poseti fabrici municije Skrenton Foto: Tanjug/Staff Sgt. Deonte Rowell/U.S. Army via AP

Zelenski je započeo svoje putovanje posetom fabrici municije u Pensilvaniji koja proizvodi neke od najpotrebnijih municije za Ukrajinu. Predstavnik Met Kartrajt, demokrata koji je bio među onima koji su se sastali sa Zelenskim u fabrici municije Skrenton, rekao je da je predsednik imao jednostavnu poruku: „Hvala. I treba nam više.”

Pročitajte još:

Fabrika Skrenton je jedna od retkih fabrika u zemlji koja proizvodi artiljerijske granate od 155 mm i povećala je proizvodnju tokom prošle godine. Inače grad Skrenton je rodno mesto aktuelnog američkog predsednika Bajdena.

Ukrajina ih je već primila više od 3 miliona od SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare