Foto:AP Photo/Felipe Dana/Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sudeći prema izjavama Vladimira Zelenskog, putešestvije ukrajinskog predsednika po prestonicama Evrope bilo je uspešno. Posetom Berlinu, Nemačka se obavezala da isporuči Ukrajini dodatno oružje u vrednosti od 2,7 milijardi evra, Francuska je ponudila obuku trupa i lakih tenkova, dok je London dao projektile dugog dometa - Storm Šedou, kao i borbene dronove. Međutim, postavlja se pitanje da li Ukrajina dobija dovoljno oružja za konačnu pobedu? Delimičan odgovor će doći kad Ukrajina krene u svoj dugooočekivani kontranapad, iako je Zelenski rekao da im za taj poduhvat treba još vremena.

Pojedini analitičari smatraju da se Zelenski odlučio za putovanje po Evropi jer obećano oružje zapadnih zemalja možda nije dovoljno, pa je bolje sastati se sa liderima „oči u oči“ i tako osigurati potrebne zalihe oružja, posebno zbog postojanja mogućnosti da početna faza kontraofanzive bude debakl.

Vladimir Zelenski i Olaf Šolc Foto: TANJUG/Kay Nietfeld/dpa via AP

Obećanje Nemačke o oružju u vrednosti od 2,7 milijardi evra odgovara i poklonu Velike Britanije godine. To potvrđuje politiku koju je kancelar Olaf Šolc najavio ubrzo nakon početka invazije, a prisustvo Zelenskog u Berlinu pokazuje da su, posle meseci početne frustracije sporim tempom isporuke oružja, odnosi sada pozitivni.

Zanimljiva je bila i tinjajuća želja Ukrajine da obezbedi nove borbene avione u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Riši Sunak i Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Naime, na prošlogodišnjem putovanju u Veliku Britaniju ukrajinski lider je zatražio „krila za slobodu“ i dobio je mlaznjake Tajfun, koji u suštini „nikada nisu smatrani idealnim za potrebe Ukrajine“.

Ovog puta, Zelenski je pokušao da pronađe način da ubedi Belu kuću da da zeleno svetlo za američke borbene avione F-16.

Volodimir Zelenski i Emanuel Makron FotoEPA-EFE/Sarah Meyssonnier

Sunak se odmah oglasio i naveo da će Velika Britanija da pomogne u „obuci pilota i celokupnoj logistici“ kako bi se izgradio kadar pilota spremnih da upravljaju F-16.

Tokom noći, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je video Zelenskog između Šolca i Sunaka, rekao je da će njegova zemlja, takođe sarađivati.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Šolc je, međutim, izbegao ovo pitanje na konferenciji za novinare u Berlinu, i, barem za sada, SAD ne pokazuje znak da će promeniti svoj stav po ovom pitanju.

Evropska vojna podrška neće sama po sebi biti dovoljna da Kijev porazi ruske osvajače, s obzirom na to da su SAD najveći donatori.

Pročitajte još:

Vašington je obećao 36,9 milijardi dolara oružja od početka invazije u februaru 2022, uključujući dodatnih 1,2 milijarde dolara pre nedelju dana.

Ali u vreme kada ponovna pojava Donalda Trampa podseća Kijev da američka podrška možda i neće biti stopostotna, s obzirom na predstojeće predsedničke izbore u Americi, važno je ostati privržen ključnim evropskim saveznicima, što je, kako tvrde analtičari, dobar strateški plan.

BONUS VIDEO Bajden stigao u Kijev na iznenadni sastanak sa Zelenskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar