Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Švajcarska će sredinom juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, na zahtev predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog. Međunarodna mirovna konferencija zakazana je za 15. i 16. jun u hotelu u centralnoj Švajcarskoj, iznad jezera Lucern. Na samitu će se raspravljati o mirovnoj formuli koju je predstavio Zelenski, a koja ima deset tačaka. Međutim, konferenciji neće prisustvovati predstavnici Rusije, koji će naknadno dobiti zaključke sa samita.

Nakon što je u januaru pristala da bude domaćin mirovnog samita na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Švajcarska je sada saopštila da je međunarodna konferencija planirana od 15. do 16. juna u hotelu Burgenštok sa pet zvezdica iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj.

Vladimir Zelenski Foto: PRESIDENT OF UKRAINE / Sipa Press / Profimedia

Nakon istraživačke faze koja je uključivala lobiranje i konsultacije sa različitim državama kako bi se istražile opcije, švajcarska vlada je u saopštenju navela da su „sada stvoreni uslovi da konferencija može da pokrene mirovni proces“.

Prvi korak je razvijanje „zajedničkog razumevanja među državama učesnicama u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini“, saopštila je švajcarska vlada.

Tokom početne faze istraživanja, Švajcarska je vodila razgovore sa državama članicama G7, Evropske unije (EU) i predstavnicima takozvanog „globalnog juga“, kao što su Kina, Indija, Južna Afrika, Brazil, Etiopija i Saudijska Arabija, navodi se u saopštenju.

„Konferencija ima za cilj uspostavljanje foruma za dijalog na visokom nivou o načinima postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN. Ona ima za cilj da stvori zajedničko razumevanje okvira pogodnog za ovaj cilj i konkretnu mapu puta za učešće Rusije u mirovnom procesu“, navedeno je u saopštenju.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Koje zemlje će prisustvovati

Od kada je pristala da bude domaćin samita, Švajcarska je pokušavala da podstakne veliki broj zemalja da učestvuju na konferenciji.

„Očekujemo da ćemo imati 80 do 100 zemalja. Ovo je broj zemalja, verujem, koje će moći barem da pokušaju da nateraju Rusiju na pošten mir“, rekao je Zelenski.

Ovaj samit je od velikog značaja za Ukrajinu i predsednika Vladimira Zelenskog, o čijoj mirovnoj formuli će i biti reči. On već mesecima upozorava saveznike da Ukrajina nema dovoljno oružje i municija, kao i da sistemi protivvazdušne odbrane ne mogu da zaustave ruske napade.

Ukrajinski predsednik je priznao da još ne postoji konkretan spisak zemalja učesnica i da je logistika „izuzetno složena“.

Švajcarski mediji, poput „Neue Zurcher Zeitunga“ (NZZ) navode da će američki predsednik Džozef Bajden doći na mirovnu konferenciju.

Mihail Podoljak
Pregovori Rusije i Ukrajine Mihail Podoljak Foto: PA-EFE/MAXIM GUCHEK / BelTA

Mirovni plan

Zelenski je ranije izneo mirovni plan u deset tačaka koji predviđa obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje svih ruskih trupa, zaštitu zaliha hrane i energije, nuklearnu bezbednost i oslobađanje svih ratnih zarobljenika.

Švajcarska vlada je rano jasno stavila do znanja da smatra da je učešće država BRIKS-a, poput Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike – ključno. Švajcarski ministar inostranih poslova Ignacio Kasis otputovao je u februaru u Kinu i Indiju da promoviše konferenciju. Ministar ekonomije Gaj Parmelin takođe je razgovarao o planovima tokom posete Kataru.

„Pored perspektiva Ukrajine, Rusije i Evrope, takođe je važno saslušati Globalni jug, koji će igrati ključnu ulogu u eventualnom uključivanju Rusije u proces. Zato smo u bliskom kontaktu sa Kinom, Indijom, Brazilom, Južnom Afrikom i Saudijskom Arabijom“, rekao je portparol švajcarskog ministarstva spoljnih poslova za „Blumberg“.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

Šta kaže Moskva

Malo je verovatno da će Rusija učestvovati u prvoj rundi razgovora, izjavila je u februaru švajcarska ministarka odbrane Viola Amherd.

Rusija je rano signalizirala da nije zainteresovana. Moskva kaže da je to „besmisleno“ i osuđeno na propast, ako se ne uzmu u obzir interesi Rusije.

Moskva je, takođe, odlučno odbacila formulu mira Zelenskog. Iz Kremlja navode da je Rusija voljna da uđe u pregovore o Ukrajini, ali da moraju poštovati bezbednosni interesi Rusije.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Međutim, bilo kakvo buduće učešće Rusije u mirovnim pregovorima je nejasno. Prošlog meseca je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da se sastao sa zvaničnicima i diplomatama iz Švajcarske, koji su ga uverili da će mirovni samit uključivati učešće Rusije i da će biti sproveden pod realnim uslovima.

Rekao je da su mu švajcarski zvaničnici rekli da „razumeju da se ništa ne može rešiti bez Rusije, to je nepravedno“.

Ali je onda ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na rusku ambasadu u Švajcarskoj, izvestila da Švajcarska nije pozvala Rusiju na samit o Ukrajini čiji će domaćin biti, i da Moskva neće učestvovati, već da će nakon samita dobiti usvojene dokumente na uvid i procenu.

Bitna uloga Kine

Veliki znak pitanja je i da li će Kina prisustvovati švajcarskoj konferenciji.

Vang Šihting, kineski ambasador u Švajcarskoj, rekao je da Peking „ispituje mogućnost da učestvuje“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pre više od godinu dana, Peking je izneo sopstveni dokument od 12 tačaka koji postavlja opšte principe za okončanje rata. Plan je naišao na mlak prijem u Ukrajini, dok su Sjedinjene Države rekle da se Kina predstavlja kao mirotvorac, ali da odražava „lažni narativ“ Rusije i ne osuđuje njenu invaziju.

Lavrov je rekao da je kineski mirovni plan najrazumniji do sada za rešavanje rata u Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova se nedavno u Pekingu sastao sa kineskim liderom Si Đinpingom u znak uzajamne podrške i zajedničkog protivljenja Zapadu usred invazije Moskve na Ukrajinu.

BONUS VIDEO Ko je bio Putin, a ko je sada?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare