Foto:profimedia.rs

Ukrajina je pronašla svog omiljenog posrednika za pomoć u okončanju rata sa Rusijom: indijskog premijera Narendru Modija.

Kao deo rastućeg diplomatskog odnosa, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa Modijem u ponedeljak uveče u Njujorku, gde su dvojica lidera i njihove delegacije razgovarali o putu ka mirovnom sporazumu koji bi okončao rat u Ukrajini.

Visokorangirani ukrajinski zvaničnik, koji je zatražio anonimnost kako bi govorio o osetljivoj temi, potvrdio je da je Indija velika nada Kijeva za postizanje mirovnog sporazuma s kojim može da se složi.

Vladimir Zelenski i Narendra Modi Foto: Office of Indian Prime Minister / UPI / Profimedia

Prema rečima zvaničnika, Modi je tokom letnjih razgovora sa Kijevom jasno stavio do znanja da – iako će Ukrajina neizbežno morati da pravi kompromise u nekim stvarima kako bi okončala napad Moskve – nijedan predlog za okončanje rata ne bi trebalo da uključuje predaju teritorije Rusiji.

Modi je, u očima Kijeva, prešao dug put za kratko vreme.

Kada je posetio Moskvu u julu i toplo zagrlio ruskog predsednika Vladimira Putina, reakcija Kijeva bila je oštra. Zelenski je taj zagrljaj – istog dana kada je ruski raketni napad ubio desetine Ukrajinaca – nazvao „velikim razočaranjem i razornim udarcem za mirovne napore.“

Ali od tada, Ukrajina sve više vidi Indiju – najmnogoljudniju zemlju na svetu, koja već dugo promoviše nesvrstanost u svojim spoljnim odnosima – kao idealnog posrednika u odnosima sa Kremljom.

Iako Nju Delhi dosledno izbegava osudu ruske invazije na Ukrajinu, on se izjasnio u korist poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te okončanja rata. Šest nedelja nakon što je njegova poseta Moskvi izazvala nezadovoljstvo u Ukrajini, Modi je otputovao u Kijev da se sastane sa Zelenskim. Obećao je da će biti „prijatelj“ Kijeva i pomoći u postizanju mirovnog sporazuma.

Nedavno su osvanuli i izveštaji o tome da Indija navodno šalje oružje Ukrajini.

Pročitajte još:

Indija bi mogla biti jedina globalna sila koja može da igra ulogu posrednika – ili bar jedina koja može verodostojno da se prikaže kao neutralna strana i Moskvi i Kijevu.

Švajcarska i Austrija su se priklonile EU u uvođenju sankcija Rusiji. (Mirovni samit u odmaralištu Bürgenštok u centralnoj Švajcarskoj u junu nije imao nijednog učesnika iz Kremlja, jer ruski zvaničnici nisu bili pozvani.) Odnosi između Vašingtona i Moskve su u dubokoj krizi.

Pokušaji zemalja poput Saudijske Arabije da posreduju su propali, dok je Kina optužena da aktivno pomaže ratne napore Moskve, a Zelenski je ovog meseca kritikovao brazilsku vladu zbog „stavljanja na stranu Rusije“.

Ostaje Indija.

„Mi smo zemlja koja može otvoreno da razgovara sa Rusima o ovom (ukrajinskom) problemu“, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar tokom posete Maleziji u martu. Putin je to potvrdio ranije ovog meseca, rekavši da ima „poverenje u Indiju, Kinu i Brazil“ – sve članice BRICS grupe ekonomija u usponu – da posreduju sa Ukrajinom.

Foto: Alexander Kazakov / Sputnik / Profimedia

Tokom posete Nemačkoj ranije ovog meseca, Džaišankar je izjavio da je Indija „zabrinuta i angažovana“ u pokušajima da pronađe način da okonča rat, te je potvrdio da su „date sugestije“ da Indija organizuje sopstveni mirovni samit. Svaki takav razgovor bi morao da uključi Rusiju, dodao je, odbacivši ideju o švajcarskom stilu mirovne konferencije bez učešća Kremlja.

Zelenski već dugo odbacuje bilo kakve predloge koji uključuju odricanje Ukrajine od teritorija i besno je kritikovao šest tačaka mirovnog plana Kine i Brazila koji nije spominjao očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Indija nije bila uključena u taj plan.

U Berlinu ovog meseca, Džaišankar nije rekao da li Indija planira da predstavi sopstveni mirovni predlog. Ali nade u Kijevu su visoke da će se Nju Delhi u budućnosti uključiti.

„Mogu reći da je Indija pouzdan partner za Ukrajinu i da je globalna sila koja može da utiče na dinamiku i tok događaja u svetu,“ rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi za Politiko. „Želimo da vidimo učešće Indije u procesu mirovne formule jer Indija može da napravi razliku.”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare