Volodimir Zelenski stigao u Hrvatsku Foto:printscreen/x.com/ZelenskyyUa/

U Dubrovniku se danas u popodnevnim satima održava samit Ukrajina - jugoistočna Evropa. Tim povodom u Hrvatsku prvi put je došao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je na mreži X objavio da je stigao u Hrvatsku.

„Stigao sam u Hrvatsku kako bih se sastao sa premijerom Andrejem Plenkovićem i predstavnicima drugih zemalja iz regije te učestvovao na trećem samitu Ukrajina–Jugoistočna Evropa. S premijerom Plenkovićem razgovaraćemo o daljnjoj odbrambenoj saradnji, rehabilitaciji naših ratnika ranjenih na frontu te oporavku Ukrajine“, naveo je Zelenski.

Reporter HTV-a u javljanju iz Dubrovnika rekao je kako je dolazak predsednika Zelenskog jedan od bezbednosno najizazovnijih susreta održanih u Dubrovniku.

Neviđene bezbednosne mere

S obzirom na to da skup prate visoke mere bezbednosti, već juče se krenulo s uklanjanjem kontejnera i kanti za smeće, a parkirališta u Zagrebačkoj, ulici Petra Krešimira IV. te Frana Supila na kojima danas neće smeti biti parkirani automobili već su zatvorena policijskom trakom.

Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Zanimljivi detalj su oznake u bojama ukrajinske zastave, žuto-plave, koje su „osvanule“ na nekoliko stubića u neposrednoj blizini hotela Ekcelsior u kojem se održava samit.

Od mera bezbednosti uvedene su određene trase kretanja, kontrola hrane i pića, zatim osiguranje tranzita, granična kontrola, kontrola stranaca, kontrola domaćih lica.

Na licu mesta su snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, avijacija, rekao je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, a prenosi HRT.

Grad nadleće helikopter.

Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Uz Zelenskog i hrvatskog premijera najavljen je dolazak i predsednika Crne Gore, predsednice Kosova te premijera Grčke, Bugarske, Albanije i Severne Makedonije.

Očekuje se i dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Učesnici samita trebalo bi da prihvate zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebalo da bude na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Glavne tačke deklaracije, javlja HRT, trebalo bi da uključe uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsednika Zelenskog, zahtev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku evrointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uslovi te podršku energetskoj bezbednosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Volodimir Zelenski stigao u Hrvatsku Foto:printscreen/x.com/ZelenskyyUa/

Na marginama samita Andrej Plenković i Zelenski trebalo bi da potpišu sporazum o saradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizovale aktivnosti dveju zemalja koje već postoje, naročito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Kako se saznaje od izvora iz Vlade, sporazumom bi se „pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove.

Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare