Foto: ALEJANDRO PAGNI / AFP / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog u Belu kuću, nekoliko dana nakon što je njegova administracija upozorila da će za nekoliko nedelja ostati bez novca za pomoć Ukrajini ako posvađani američki poslanici ne reaguju. U međuvremenu, Zelenski je na inauguraciji argentinskog predsednika sreo mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je saveznik Rusije.

Republikanski senatori prošle nedelje su blokirali 106 milijardi dolara hitne pomoći namenjene prvenstveno Ukrajini i Izraelu nakon što su se konzervativci usprotivili tome da se iz paketa pomoći izostave imigracijske reforme.

Kancelarija Zelenskog je u nedelju na Telegramu objavila da će ukrajinski predsednik u ponedeljak doputovati u Vashington i da će se sastati s Bajdenom.

Zelenski je takođe pozvan da se obrati američkim senatorima u utorak ujutru.

Zelenski: Razgovarao sam s Orbanom na najiskreniji mogući način

Inače, predsednik Zelenski objavio je na Telegram kanalu da je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ‘na najiskreniji mogući način‘ tokom ceremonije inauguracije novoizabranog argentinskog predsednika 10. decembra, piše Kyiv Independent.

Havijer Milei je krajnje desničarski libertarijanski predsednik koji je tokom kampanje govorio da će nastojati da smaanji veze s Rusijom i Kinom.

Nakon inauguracije, na internetu se pojavio video koji prikazuje Zelenskog i Orbana kako vode žestok razgovor unutar zgrade argentinske vlade. Detalji o čemu su njih dvojica razgovarali nisu poznati, no predsednik Zelenski objavio je izjavu na Telegramu kasnije tog dana.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Na marginama inauguracije razgovarao sam s mađarskim premijerom Orbanom najiskrenije moguće. Razgovarali smo o našim evropskim temama“.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska je više puta opstruirala slanje EU sredstava Kijevu te se protivila sankcijama Rusiji. Orban, inače vrlo blizak Kremlju, odbio je da pruži vojnu pomoć Ukrajini i zapretio da će blokirati pristupanje Ukrajine EU ako čelnici ne preispitaju svoju celokupnu strategiju podrške Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar