Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

U intervjuu za Gardijan, Zelenski je rekao da je dvosmislenost Bele kuće koštala života i pozvao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj „eskalaciji“ sa Moskvom. U četvrtak uveče se pokazalo da su, posle meseci lobiranja, SAD preduzele mali, ali simboličan korak i da će prvi put dozvoliti da vojska Kijeva koristi oružje proizvedeno u Americi za gađanje ciljeva unutar Rusije u odbrani grada Harkov, navodi list.

Napad Ukrajina Foto:Tanjug/Telegram Channel of Petro Andryuschenko, the adviser of the head of Mariupol city’s administration via AP

Zelenski je jasno stavio do znanja da mora biti u stanju da koristi „moćno“ oružje dugog dometa koje može da pogodi mete unutar „duboke ruske teritorije.

„Verujte nam, moramo da odgovorimo. Oni ne razumeju ništa osim sile. Nismo ni prva ni poslednja meta. Mislim da je apsolutno nelogično imati zapadno oružje i gledati ubice, teroriste, koji nas ubijaju sa ruske strane. Mislim da se ponekad samo smeju ovoj situaciji“, rekao je Zelenski.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sekretar za odnose sa javnošću ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov u komentaru za Gardijan rekao je da se za sada se radi o uništavanju vojnih ciljeva u pograničnom regionu koji se graniči sa regionom Harkov. Prema njegovim rečima, Ukrajina je diplomatskim kanalima počela da dobija pozitivne signale o ograničenoj upotrebi američkog naoružanja u pograničnom regionu koji se graniči sa Harkovskom oblasti.

Odluka omogućava Ukrajini da koristi raketne sisteme HIMARS koje su obezbedile SAD za napad na ruske snage i centre komande i kontrole.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare