Foto: J. Scott Applewhite / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se danas američkom Kongresu i istakao da Amerika poseduje avione koji mogu da doprinesu odbrani Ukrajine. Pored toga, on je apelovao na usvajanje dodatnih sankcija ruskim zvaničnicima koji su odobrili rat u Ukrajini.

„Naš narod je stalno pod granatiranjem ruskih snaga, ali ne odustajemo. Nikada nismo ni pomislili na to. Imam čast da vas pozdravim u ime ukrajinskog naroda, koji se već osam godina suprostavlja ruskoj agresiji. U ime onih koji daju ćerke i sinove da se suprostave agresoru“, istakao je Zelenski čije je obraćanje u Kongresu dočekan stajaćim ovacijama.

Rusija je napala čitavu Evropu, ocenio je ukrajinski predsednik i pozvao Amerikance da pomognu njegovom narodu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Rusija je napala ne samo nas, već i sve naše vrednosti. Napala je našu slobodu tenkovima i avionima. U vašoj istoriji imate stranice istorije koje mogu da doprinesu vašoj želji da pomognete Ukrajini. Setite se Perl Harbora ili devetog septembra. Nevini ljudu su napadnuti, baš kao i mi, a vi niste mogli to da zaustavite“, rekao je Zelenski.

On je od celog sveta zatražio odgovor na ponašanje Rusije, što pre svega podrazumeva slanje aviona u Ukrajinu, kao i uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

„Ovo je teror kakav Evrope nije videla 80 godina, a mi od celog sveta tražimo odgovor na taj teror. Da li je previše tražiti zabranu letova iznad Ukrajine? Ako je to previše, nudimo alternativu. Znate kakav odbrambeni sistem nam je potreban, kao i jaka avijacija da zaštitimo našu zemlju i ljude. Znamo da ta odbrana postoji, vi je imate, ali nije iznad ukrajinskog neba, već na zemlji. Moramo da zaštitimo naše nebo, a za to nam treba vaša pomoć, donesite odluku“, poručio je on članovima Kongresa.

Na njegov zahtev, prikazan je video koji sumira 20 dana rata u Ukrajini, gde su prikazane sve lokacije koje su ruske snaga granatirale, kao i mnogobrojne žrtve. Na kraju potresnog snimka, stajala je samo jedna poruka – „zatvorite nebo iznad Ukrajine“.

Volodimir Zelenski Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenski je zaključio svoje obraćanje porukom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

„Obraćam se predsedniku Bajdenu, vi ste vođa velike nacije, a želim vam da budete lider sveta – to znači i lider mira“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Višespratnica u centru Kijeva u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare