Strateški bombarderi B-52 američkog vazduhoplovstva preletali su sinoć iznad nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, u znak podrške svojim saveznicima iz NATO saveza u regionu.

Na spisku zemalja iznad kojih su leteli američki bombarderi nalaze se Hrvatska, Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora.

Tako su bombarderi B-52 preleteli turističko naselje kod Dubrovnika u Hrvatskoj, sedište vlade u Severnoj Makedoniji, Skenderbegov trg u Albaniji i Boku Kotorsku u Crnoj Gori.

Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Američke vazdušne snage ranije su saopštile da je cilj ove aktivnosti da se pokaže stalna predanost Sjedinjenih Američkih Država bezbednosti NATO saveznika i partnera u Jugoistočnoj Evropi.

Na Fejsbuk stranici Komande Ratnog vazduhoplovstva SAD za Evropu i Afriku objavljena je fotografija koja najavljuje prelet iznad Crne Gore.

Bombarderi su, inače, stacionirani u bazi Ferford u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Doček u Tirani

Američka mbasadorka u Albaniji Juri Kim i načelnik generalštaba albanske vojske Arben Kingđi pridružili su se masi u Tirani koja je klicala dok su američki avioni leteli iznad Skenderbegovog trga.

„Mi stojimo uz našeg NATO saveznika – uvek. U to ne bi trebalo da bude sumnje“, rekla je Kim.

Prelet bombardera usledio je nakon što su Rusi i jedan Ukrajinac uhapšeni zbog navodne špijunaže u vojnoj fabrici u južnoj Albaniji, saopštilo je albansko Ministarstvo odbrane.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rus, identifikovan kao M.Z. (24), priveden je nakon što je ušao u krug fabrike u Gramšu, koji se nalazi na oko 80 kilometara udaljenosti od glavnog grada Tirane. On je fotografisao vojnu fabriku, ali su čuvari ubrzo primetili.

Dvojica vojnih čuvara su povređena jer se Rus opirao hapšenju,

Još jedna Ruskinja, S.T. (33) i Ukrajinac F.A. (25 uhapšeni su ispred kompleksa i njihovo vozilo je blokirano, saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO „Ne verujem da ćemo još neko vreme u NATO“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare