Foto: EPA/ALAA AL-SHEMAREE

Pejdžeri - poslednji put široko korišćeni tokom 1980-ih i 1990-ih - postali su meta serije smrtonosnih eksplozija u Libanu, u kojima je poginulo 11 osoba, a oko 4.000 je povređeno. Članovi Hezbolaha koji su koristili pejdžere bili su na meti misterioznih eksplozija, što je dovelo do masovne uzbune u Bejrutu dok su ti gedžeti detonirani u kafićima, restoranima i trgovačkim centrima, a svi se pitaju zbog čega su koristili pejdžere u današnje vreme.

Zbog čega su koristili pejdžere?

Izvori su za Rojters rekli da je Hezbolah koristio pejdžere kao sredstvo komunikacije u pokušaju da izbegne praćenje lokacije i špijunski softver iz Izraela. Veruje se da je zastarela tehnologija korišćena da bi se članovi podstakli da se međusobno kontaktiraju preko internog telefonskog sistema

Hezbolah je nedavno počeo da koristi pejdžere kao sigurniju alternativu, nakon što je Hasan Nasralah pozvao članove da prestanu sa korišćenjem pametnih telefona.

U nizu simultanih eksplozija komunikacijskih uređaja – pejdžera – jedanaest osoba je poginulo, dok je oko 4.000 povređeno širom Libana.

PROČITAJTE JOŠ:

Hezbolah je ovaj incident proglasio za najveće narušavanje bezbednosti od početka sukoba sa Izraelom.

Iako je korišćenje pejdžera trebalo da poveća sigurnost, to je dovelo do novih ranjivosti. Napadi su se dogodili na više lokacija, što ukazuje na to da je reč o koordiniranoj akciji.

Hezbolah za ove napade okrivljuje Izrael.

Foto:Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bivši hrvatski obaveštajac Ante Letica je za HRT objasnio zbog čega su koristili pejdžere.

„Hezbolah, Iranci i Sirijci svesni su nadmoći izraelske obaveštajne zajednice, vojske i specijalnih službi. Sigurni su da ih Izraelci putem mobilnog telefona i drugih sredstava kontrolišu. Zato su prešli na pejdžere. Izraelci su verovatno ušli u jedan deo lanca proizvodnje, distribucije i prodaje i napravili diverziju koja je stvarno filmska“, objasnio je Letica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare