Gruzija protest Foto:EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Predsednik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili saopštio je danas da je potpisao zakon o stranim agentima, koji je usvojio parlament, nakon što je predsednica zemlje Salome Zurabišvili to odbila da učini, čime je zakon stupio na snagu.

„Danas sam potpisao zakon o transparentnosti stranog uticaja. Svrha ovog zakona je da ojača politički, ekonomski i društveni sistem Gruzije u odnosu na spoljno mešanje“, rekao je Papuašvili na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Gruzija protest Foto:EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Poslanici gruzijskog parlamenta u utorak su odlučili, većinom 84 prema četiri, da ponište veto koji je na ovaj zakon stavila predsednica Salome Zurabišvili. Za podršku su glasala 84 poslanika, protiv četiri.

POGLEDAJTE JOŠ:

Parlament Gruzije usvojio je 14. maja u trećem i poslednjem čitanju predlog zakona „O transparentnosti stranog uticaja” koji je predložila vladajuća partija Gruzijski san, a gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja je nestranačka ličnost, 18. maja stavila je veto na ovaj zakon.

Prema tom zakonu, od NVO koje primaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva zahtevalo bi se da se registruju kao „agenti stranog uticaja“. Vlada Gruzije tvrdi da je zakon o “stranim agentima“ neophodan kako bi se sačuvala transparentnost i sprečilo da se zemlja uvuče u konflikt sa Moskvom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare