Foto: Dmitriy Vinogradov / Sputnik / Profimedia, GOV.ME/S. Matić‚EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK, Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta, a većina kandidata je u poslednjem trenutku predala dokumenta Državnoj izbornoj komisiji (DIK). Među njima je i aktuelni predsednik Milo Đukanović, koji prema rečima metodologa i profesora na Fakultetu poliitčkih nauka u Beogradu Miloša Bešića, najveće šanse ima ukoliko u drugi krug prođe kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić. Konačni rezultat dosta zavisi i od Alekse Bečića i Jakova Milatovića, koji zbog ideoloških sličnosti, "otimaju" glasove jedan drugome.

Državna izborna komisija Crne Gore zasad je potvrdila kandidature Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković. Kandidaturu su predali Nikšićanin Željko Matijašević, zamenik predsednika pokreta Evropa Sad Jakov Milatović, lider Demokrata Aleksa Bečić i predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Iako je ranije najavio kandidaturu, lider Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić odlučio je da podrži Jakova Milatovića. Prethodno je odbijena kandidatura predsednika pokreta Evropa sad Milojka Spajića, zbog neprijavljenog državljanstva Republike Srbije i prebivališta u Beogradu.

Foto:TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Taj pokret je potom odlučio da kandiduje Jakova Milatovića, dok su Demokrate podržale kandidaturu Alekse Bečića. Imajući u vidu da je i ranije bilo govora o saradnji ove dve političke opcije zbog ideološke bliskosti, postavlja se pitanje kako će ove dve kandidature uticati jedna na drugu.

Bečić protiv Milatovića

„Milatović i Bečić su toliko slični kandidati da se može reči da u svakom smislu jedan drugome otimaju glasove, da tako kažem. Vrlo je moguće da će upravo zbog toga Andrija Mandć otići u drugi krug, a u tom slučaju on po svim istraživanjima gubi od Đukanovića. Ne možemo sada da potpunom preciznošću da kažemo, jer je uvek pitanje za koju opciju će se opredeliti birači u drugom krugu, mnogi odlučuju da ostanu kod kuće jer vlada veliki animozitet prema politici kako Đukanovića, tako i Mandića“, objašnjava za „Novu“ metodolog Miloš Bešić.

Prema njegovom mišljenju, i Bečić i Milatović imaju šanse da se plasiraju u drugi krug predsedničkih izbora, što bi dovelo do poraza Mila Đukanovića.

Foto: Nova.rs, EPA-EFE, Mediabiro

„Sada dostupni podaci kažu da i Bečić i Milatović imaju šanse za drugi krug. Ako do toga dođe, verujem da obojica mogu da pobede Đukanovića. Ne verujem da će u ovom trenutku neko od njih dvojice odustati od kandidature i podržati onog drugog. Ali, moguće je da neko kasnije u kampanji donese takav zaključak i podrži bliskog kandidata, što nije dobra opcija za Mandića i Đukanovića“, kaže Bešić.

Ono što može da donese prevagu, objašnjava sagovornik „Nove“, jeste pitanje da li su svi glasači Milojka Spajića, sada odlučili da umesto njega podrže Jakova Milatovića.

Miloš Bešić
Miloš Bešić

„Ranija istraživanja ukazivala su da nema sumnje da bi Milojko Spajić odneo pobedu u drugom krugu protiv bilo kog kandidata DPS-a, pa i Đukanovića. Sada je pitanje koliko se te njegove podrške prelilo na Milatovića, kao rezervnog kandidata. Možda je deo tih birača odlučio da podršku da nekom drugom, jer njihov favorit nije u opticaju“, naglašava metodolog.

Mandić je Milova najbolja šansa

Istraživanja javnog mnjenja su takođe pokazala da birači Andrije Mandića imaju spremnost da podrže Bećića ili Milatovića u drugom krugu, u slučaju da njihov kandidat ne osvoji dovoljan broj glasova.

Andrija Mandic
Andrija Mandić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Ono što je bitno je da istraživanja pokazuju da je dve trećine birača Andrije Mandića spremno da u drugom krugu podrži Bečića ili Milatovića. Znači, ako njihov kandidat ne prođe, oni će podržati bilo koga protiv Đukanovića. Sa druge strane, birači Bečića i Milatovića neće to uraditi. Možda postoje oni koji će se već u prvom krugu opredeliti za kandidate Demokrata ili Evrope sad, umesto za Mandića, jer u drugom krugu imaju veće šanse“, kaže Bešić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je reč o kandidaturi Mila Đukanovića, naš sagovornik navodi da je u pitanju bila kalkulacija. Đukanović je, prema njegovom mišljenju, svestan da u drugom krugu može ubedljvo da pobedi samo Mandića, što se ranije i dešavalo.

„Mislim da je Đukanović kalkulisao i da je čekao da vidi hoće li se kandidovati Bečić i Milatović. Priča da DPS razmišlja o drugom kandidatu je apsurd jer ne postoji iko koga bi mogli da kandiduju sem Đukanovića. Kandidatura Ivana Vukovića predstavljala bi unapred izgubljene izbore, zato je Đukanović čekao da vidi hoće li biti odbijena kandidatura Spajića, a onda i da li će se kandidovati Milatović i Bečić“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Đukanović se po treći put kandiduje za presednika Crne Gore. Draginja Vuksanović Stanković i Andrija Mandić i ranije su ukrštali koplja sa Đukanovićem, a Aleksi Bečiću i Jakovu Milatoviću je ovo prva predsednička kandidatura.

BONUS VIDEO „Milo Đukanović je prošlost, Crna Gora će dobiti novog predsednika“