Aleksis Cipras i Zoran Zaev
Zoran Zaev i Aleksis Cipras Foto:BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas u Ohridu da je "Balkan nova nada Evrope" i da je pokazao da probleme može da rešava dijalogom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Balkan može, Balkan isporučuje, Balkan je nova nada Evrope. Balkan je Evropa. Mi to možemo slobodno da kažemo s punim pravom na osnovu iskustva s putem do Prespe i dogovora s Grčkom. Mi smo Evropa više od bilo koga“, ocenio je premijer Severne Makedonije na zvaničnom otvaranju Prve međunarodne konferencije na „Prespa forumu za dijalog“.

U tom dvodnevnom skupu, koji je jutros počeo panel-diskusijama, učestvuju visoki predstavnici Evrope, SAD i regiona, a cilj konferencije je da se podstaknu integracija Zapadnog Balkana u EU i jačanje odnosa sa SAD.

U radu „Prespa foruma“ učestvuje i bivši grčki premijer Aleksis Cipras koji je sa Zaevom 2018. godine postogao Prespanski sporazum o rešavanju višedencenijsog spora Skoplja i Atine oko naziva Makedonija, koji je opterećivao odnose tih dveju susednih zemalja.

Zaev je istakao da je Sporazumom iz Prespe „svetu ponuđen jedan novi Balkan, evropski“, koji „pokazuje nameru i sposobnost da bude slobodan, povezan, jednako vredan i jednako važan deo naprednog sveta“.

„U vreme velikih globalnih i ideoloških prekretnica, radikalizacije i neizvesnosti, mi smo postali rešenja za mir. Uneli smo nadu. Nema nešto veće što bi jedan lider voleo da ostavi iza sebe, za svoju zemlju“, rekao je on.

Aleksis Cipras i Zoran Zaev
Aleksis Cipras i Zoran Zaev Foto:BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Zaev je kao neprocenjiv ocenio trenutak kada je zajedno s Ciprasom 17. Juna 2018. u Prespi „svim narodima saopštio dobru vest“ da je postignut sporazum o rešavanju sprora Skoplja i Atine, na osnovu kojeg je njegova zemlja prihvatila novi naziv: „Severna Makedonija“.

„Danas sakupljamo plodove rešenja tog spora, kompletirana je naša lična karta u UN, odnosi s Grčkom su izuzetno dobri, ozbiljno je poboljšana bilaterlana saradnja, poslovna saradnja i investicije su u porastu, a već imamo i odluku o zajedničkom ulaganju u gasovodne projekte kao što je Aleksandrupolis“ – od te grčke luke ka unutrašnjosti Balkana, rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je rekao da Sporazum iz Prespe označio kraj jedne ere i početak novog poglavlja, kako za dve susedne države, tako i za širi region.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar