Foto:Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je najkvalifikovaniji da bude predsednik, da je jednom pobedio kandidata republikanaca Donalda Trampa i da će ga ponovo pobediti.

Bajden je tokom konferencije za medije u Vašingtonu, koja je održana posle samita NATO-a i koja je bila pod budnim okom javnosti usled sumnji u njegove psihofizičke sposobnosti i poziva u delu javnosti da odustane od kandidature za predsednika, rekao da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled ako mu to preporuče lekari.

„Obavio sam tri neurološka pregleda, poslednji u februaru, lekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim ili brojem doktora koje imam“, rekao je Bajden.

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istakao je da u trku za predsednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini, već, kako je rekao, „da bi završio posao“. Upitan o lapsusu koji je napravio pre konferencije za medije, kada je tokom programa samita NATO-a ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsednika Vladimira Putina, Bajden je rekao da mu nijedan svetski lider nije izneo nijednu primedbu u vezi sa organizacijom tog događaja.

Bajden je ocenio da je to jedna od najuspešnijih konferencija kojima je prisustvovao za dugo vremena. On je odbacio navode u jednom od novinarskih pitanja prema kojima je navodno priznao da više nije kao što je bio pre i da mu je potrebno više odmora i raniji odlazak na počinak.

Foto:Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Rekao sam da bi možda bilo pametnije da pojedine stvari iz moje agende počinju ranije. Pogledajte moj raspored posle debate i videćete da je pun. A šta je Tramp posle nje radio – igrao je golf, dok sam ja imao dvadeset ozbiljnih događaja. Rekao sam da bismo mogli malo da usporimo. Imam sjajne saradnike, ali stalno mi dodaju nove obaveze“, naveo je Bajden.

Na pitanje da li može da pruži uveravanja da više neće biti loših večeri, što je naveo kao razlog svog neuverljivog nastupa tokom televizijske debate sa Trampom 27. juna, Bajden je odgovorio da takve garancije pruža dobro obavljen posao.

„Pokažite mi ko je usvojio više zakona u poslednje tri i po godine. Prošle nedelje otvoreno je 2.000 radnih mesta. To je ono što me uverava da smo na pravom putu“, odgovorio je Bajden.

Kir Stramer i Džo Bajden Foto:

Dodao je da ima podršku stranih lidera, za koje je rekao da su mu preneli da bi Trampova pobeda na izborima, kako je naveo, „bila katastrofa“.

„Deluje da Tramp ima afiniteta prema autoritarnim liderima. Mislim da se mogu pobrinuti da pomognem da Ukrajina ne padne“, rekao je Bajden.

Takođe je naveo da ne sumnja u to da može da se suoči sa predsednicima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Za Putina i Sija sam spreman sada i za tri godine. Sa kineskim predsednikom sam u kontaktu, a sa ruskim nemam razloga da pričam jer ne namerava ništa da promeni. Nema svetskog lidera sa kojim nisam spreman da razgovaram. Putin ima problem u ratu za koji tvrdi da dobija. Gubitke veće od 350.000 vojnika, a miloni ljudi napuštaju Rusiju. Međutim, kontrolišu javni prostor – lažu svoje građane o tome šta se događa. Ako dozvolimo Rusiji da uspe u Ukrajini, neće stati na tome“, rekao je Bajden.

Upitan da li bi nešto drugačije učinio u vezi sa sukobom između Hamasa i Izraela, Bajden je odgovorio da Pojas Gaze ne bi trebalo da bude okupiran po okončanju neprijateljstava.

„Podržavam napore Izraela da porazi Hamas. Vreme je da se dogovori primirje i okonča rat“, naveo je Bajden.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare