Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia/Instagram/wckitchen/Privatna arhiva

Međunarodna dobrotvorna organizacija za pomoć u hrani Svetska centralna kuhinja (WCK) pozvala je na nezavisnu istragu izraelskih napada u kojima je u ponedeljak ubijeno sedam humanitarnih radnika u Gazi, preneo je danas Gardijan.

WCK je od Australije, Kanade, Poljske, Velike Britanije i SAD, čiji su humanitarni radnici bili građani, da im se pridruže u zahtevima za “nezavisnu istragu treće strane“ o udarima izraelske vojske.

Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Ovo je bio vojni napad koji je uključivao višestruke udare i čija su meta bila tri vozila WCK. Sva tri vozila prevozila su civile i bila su označena kao vozila WCK. Njihovo kretanje bilo je potpuno u koordinaciji sa izraelskim vlastima, koje su bile svesne njihovog prisustva, rute i humanitarne misije“, navodi se u saopštenju WCK.

Organizacija je zatražila od izraelske vlade da sačuva sve neophodne dokaze, uključujući podatke o komunikaciji, video i zvučne snimke udara na njihov konvoj.

“Nezavisna istraga je jedini način da se utvrdi istina o tome šta se dogodilo, da se omogući transparentnost i odgovornost i spreče budući napadi na humanitarne radnike“, saopšteno je iz WCK.

Pročitajte još...

Poznati kuvar i jedan od rukovodilaca WCK Hoze Andres izjavio je da je izraelska vojska “sistematski napala automobil za automobilom“ i radnike humanitarne organizacije.

On je rekao da je grupa prethodno imala jasnu komunikaciju sa izraelskom vojskom.

“Ovo nije bila samo loša situacija – ups, bacili smo bombu na pogrešno mesto. Čak i da nismo u koordinaciji sa izraelskom vojskom, nijedna demokratska zemlja i nijedna vojska ne mogu da gađaju civile i humanitarce“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar