Vuhledar Foto: Sergey SHESTAK / AFP / Profimedia

Rudarski grad sa predratnom populacijom od 14.000 stanovnika u istočnoj Ukrajini, u Donjeckoj oblasti, Vuhledar (Ugledar) je brzo postao tvrđava za ukrajinsku vojnu formaciju koja je tu stacionirana, 72. mehanizovanu brigadu. Ali sada je ta tvrđava na ivici pada.

U sredu ujutro, ruske snage su bombardovale i napale grad. I za razliku od mnogih prethodnih napada, čini se da je ovaj napad uspešan. Ruski zvaničnici tvrde da su „opkolili neprijatelja“.

„Jasno je da je situacija u Vuhledaru kritična i verovatno smo svedoci poslednjih faza njegove odbrane“, upozorio je analitičar ukrajinske analitičke grupe „Frontelligence Insight“.

„Mogu se samo nadati da su date prave naredbe, da se da prioritet životima vojnika, a ne želji da se zadrži teritorija“, dodao je analitičar.

Postoje nagoveštaji da je to slučaj. Izgleda da je, kada su ruske snage prošle nedelje zapretile bokovima grada, 72. mehanizovana brigada od 2.000 vojnika—naoružana T-64 tenkovima, BMP-2 borbenim vozilima i M-109 haubicama—tiho počela da se povlači na bolje branjene položaje.

„Imam utisak da je Ukrajina postepeno povlačila svoje snage kako bi predala teritoriju Rusiji“, napomenuo je Endru Perpetua, analitičar otvorenih izvora obaveštajnih podataka.

Vuhledar Foto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Koliko Vuhledar znači za bilo koju stranu je predmet rasprave. On predstavlja tačku spajanja južnog i istočnog fronta, ali je moguće da bi Bohojavlenka, nekoliko kilometara severno, mogla da služi istoj funkciji. Vreme će pokazati, jer je Bohojavlenka verovatno rezervna baza dok 72. mehanizovana brigada započinje—ili završava—svoje povlačenje.

„Moguće zauzimanje Vuhledara od strane Rusije verovatno neće suštinski promeniti tok ofanzivnih operacija u zapadnoj Donjeckoj oblasti“, zaključio je Institut za proučavanje rata u Vašingtonu. Ali vredi postaviti pitanje zašto Vuhledar konačno pada nakon što se tako dugo održavao.

Odgovor je očigledan. Iako su ruske snage prekomerno raspoređene duž cele linije fronta od oko 1200 kilometara, ukrajinske snage su još više preopterećene. Ukrajinska odbrana na istoku je počela da popušta pre nego što je generalštab u Kijevu prošlog meseca naredio delovima svojih brigada da napadnu preko granice u Kursku oblast. Sada popuštaju još brže.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare