Prva dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je juče u Beograd, u prvu posetu nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može čitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njenog tradicionalnog saveznika.

Uz svoju srpsku koleginicu Tamaru Vučić i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebu, koji je takođe u svojoj prvoj poseti Beogradu, Zelenska je obišla grad i srednjovekovnu tvrđavu Kalemegdan, prenosi novinska agencija Tanjug.

Zelenska i Vučić obišle su i gradsku biblioteku u Beogradu u kojoj se nalazi „Ukrajinska polica“, deo biblioteke s ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod patronatom prve dame Ukrajine.

Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vest o poseti supruge Volodimira Zelenskog Srbiji preneli su gotovo svi veliki ruski mediji. Na portalu ruske državne novinske agencije Ria Novosti ova vest je četvrti najčitaniji tekst, piše Index.hr.

Sudeći po komentarima, Rusi nisu oduševljeni.

„Sramotno“ i „Ovo je odvratno, ovo je odvratno ponašanje ‘prijatelja’ Rusije“, dva su najpopularnija komentara.

U reakcijama na tekst čitatelji pišu da je Srbija izdala Rusiju, a napadaju i srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Ovo su neki od komentara na Ria Novostima.

Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Boji li nas se iko osim Lukašenka? Čak se i Kirgistan okrenuo. Naša spoljna politika je nešto slaba.“

„Čitajte Dostojevskog. O ‘braći’ koja će nam, ako se ukaže prilika, zabiti nož u leđa! Primer – Bugarska i Crna Gora.“

„Rusija nikada nije imala prijatelje. Postojali su samo neprijatelji.“

„Ko su ‘prijatelji’ koje još imamo? Papuanci iz Polinezije? Ili Severna Koreja?“

„Postojala je, naravno, nada da Srbi i Mađari neće učestvovati u novom ‘ratu’ protiv Rusije, ali dobro… Kako god kažete.“

„Nema prijatelja, nikome se ne može verovati, Kina je u niskom startu!“

„Nema više potrebe stavljati veto na antisrpske rezolucije u UN-u.“

„Vučić je plesao oko Sija. Svi pokušavaju sedeti na dve stolice.“

„Vučić, i naš i vaš.“

„Vučiću, jesi li stvarno beskičmenjak?“

„Ovo je šamar u lice Rusije.“

„Takvi su oni, braća.“

Vučić se tri puta sastao sa Zelenskim

Volodimir Zelenski, Aleksandar Vučić, Edi Rama na dvodnevnom Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Tirani Foto:FoNet/Instagram

Vučić se sastao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim tri puta u 2022. godini na međunarodnim forumima u inostranstvu, poslednji put na regionalnom sastanku u Tirani u februaru.

Od 2022. godine Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Prošle godine poverljivi dokumenti koji su procurili iz Pentagona pokazali su da se Srbija složila da snabdeva Kijev oružjem i municijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare