Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/GOV.ME/S. Matić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas tokom vanrednog obraćanja odgovorio na ponudu crnogorskih lidera da ta zemlja bude domaćin sastanka Beograda i Prištine. Vučić je, prilično iznerviran pitanjem o izjavi crnogorskog predsednika Jakova Milatovića i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, rekao da Crna Gora ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik Srbije je nakon vanrednog obraćanja narodu odgovarao na pitanja medija, od kojih se jedno ticalo nedavne ponude Dritana Abazovića da Crna Gora organizuje naredni sastanak između zvaničnika Beograda i Prištine.

Abazović je to izjavio nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, što je izazvalo burnu reakciju Vučića.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

„Interesantno. Pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk i ima li to granica. Onda ustanovite da nema granica. Zamislite da Crnoj Gori neko otme deo teritorije, a mi kažemo – molimo vas, vi i vaši partneri, mi ćemo da vas ugostimo, imamo lepu vilu na Zlatiboru, sad je obnovljena vila na Fruškoj gori, tamo kako možemo da vam budemo domaćini, čudo jedno“, rekao je predsednik Srbije, a potom poslao poruku crnogorskim zvaničnicima.

Jakov Milatović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Ajde manite se domaćinstva, nije nama do vašeg mora, ni planina. Nama neko to da traži mi bismo rekli – mi smo uz bratsku Crnu Goru u i ne damo njen teritorijani intergitet. To što vi ne poštujete teritorijani integritet Srbije, nemojte da se hvalite time i da govorite kako nam činite usluge. Hvala na svemu“, završio je on svoje izlaganje, dosta uznemiren izjavama crnogorskih zvaničnika.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Podsetimo, crnogorski premijer u tehničkom mandatu rekao je nedavno „da je Crna Gora spremna da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine“.

“Crna Gora, kao prijateljska zemlja Srbije i Kosova, ali i svih drugih u regionu, spremna je da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine”, kazao je Abazović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Promovisanje mira, stabilnosti i regionalne saradnje je, kako je istakao, jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore.

„Naš zajednički interes je da u otvorenom razgovoru nađemo rjšenje prihvatljivo za sve strane“, naveo je Abazović.

BONUS VIDEO Abazović glasao u Ulcinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare