Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Visoke temperature zabeležene su u regionu, što je dosta neobično za mesec februar. U Srbiji one idu i do 20 stepeni, dok je na drugom kraju sveta drugačija situacija i ljudi će zaista proći kroz jedan vremenski rolerkoster. Sjedinjene Američke Države početkom februara zahvatilo je olujno vreme, nakon čega su na red došle i vrućine koje su u pojedinim delovima Amerike izazvale razorne šumske požare, ali meteorolozi predviđaju veliku promenu narednih dana.

Sjedinjene Američke Države

Milioni Amerikanaca proći će kroz dva godišnja doba. Početkom meseca severoistočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država pogodila je jedna od najgorih oluja u poslednje dve godine, koja je dovela i do smrtnih slučajeva.

U Pensilvaniji je poginuo 20-godišnji mladić na motornim sankama kada je naleteo da oborenu žicu, saopštila je policija u Njuberiju.

Zbog snežne oluje, otkazano je bilo oko 1.500 letova, uglavnom u Njujorku i Bostonu. Obustavljena je i nastava za hiljade učenika u Njujorku, Pensilvaniji i Masačusetsu i sada se časovi održavaju onlajn.

Amerika, sneg, snežna oluja
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U nekim oblastima su zabranjena komercijalna vozila na putevima, dok su zvaničnici apelovali na stanovnike da izbegavaju putovanja ako je moguće.

Dodaje se i da je u Central parku i Njujorku pala najveća količina snega u poslednje dve godine, a nadležne službe upozoravaju građane da bi velike količine vode mogle da se zbog niskih temperatura u toku noći pretvore u klizališta.

Posle nekoliko dana, u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležene su visoke temperature koje su izazvale i šumske požare u Tekasu, zbog čega je evakuisano na hiljade stanovnika.

Amerika požar Foto:Tanjug/Flower Mound Fire Department via AP

Republikanski guverner Greg Abot proglasio je stanje katastrofe u 60 okruga pošto je izgorelo gotovo 1.040 kvadratnih kilometara, piše NBC Njuz.

Nepoznat broj kuća i drugih objekata u okrugu Hačinson je oštećen ili uništen. Prognozira se da će u narednim danima Teksas zahvatiti kiša i niže temperature, a ova promena zahvatiće i ostale delove zemlje, gde se predviđaju olujni vetrovi i debeli minus.

Već početkom nedelje postavljeni su temperaturni rekordi sa vrućinama koje su se protezale od kanadske granice do obale Meksičkog zaliva. Postavljeno je više od 100 dnevnih rekorda i više od 30 mesečnih rekorda.

Amerika požar Foto:Tanjug/Amerika požar Foto:Tanjug/Flower Mound Fire Department via AP

Očekuje se da će početkom sledeće nedelje biti postavljeno 50 do 80 novih rekorda, a najviše temperature biće od 15 do 35 stepeni iznad proseka, dok će na nekim mestima one biti i 40 stepeni iznad proseka.

Visoke temperature koje su zabeležene u Americi proteklih nekoliko dana tipične su za jun. Međutim, do sredine sledeće nedelje sledi drastični pad temperature. Visoke temperature će u sredu biti za 25 do 50 stepeni niže u odnosu na utorak. Biće to pravi temperaturni rolerkoster za milione građana Amerike. Hladni front sa sobom će doneti rizik od jakih grmljavina koje mogu da izazovu razorni grad i tornada.

Meteorolozi prognoziraju da će posle olujnog vremena pasti velike količine snega. To bi mogla da bude najveća snežna oluja u u Sijera Nevadi koja je do sada zabeležena.

„Ledeni ubica“ u Mongoliji

Zima je bila skoro najoštrija u Mongoliji, gde su temperature iše i do minus 50 stepeni, a pale su i ogromne količine snega.

Foto; Laurence Mouton / PhotoAlto / Profimedia; Shutterstock

Kako su preneli mediji, više od dva miliona životinja je uginulo zbog veoma niskih temperatura.

„Oko 2,1 milion grla stoke umrlo je od gladi i iscrpljenosti. Mongolija je na kraju 2023. godine imala 64,7 miliona grla stoke, uključujući ovce, koze, konje i krave, prema zvaničnim statistikama“, rekla je Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede Mongolije.

Ujedinjene nacije su u svom izveštaju navele da klimatske promene povećavaju učestalost i intenzitet ekstremno hladnog vremena. Ovim klimatskim ekstremima obuhvaćeno je oko 70 odsto teritorije Mongolije.

Pročitajte još...

Šta čeka Srbiju

Kada je reč o Srbiji, građani su proteklih dana ostavili u ormanu svoje zimske jakne, jer temperature idu i do 20 stepeni, a isto se prognozira i u narednih sedam dana.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu vremensku prognozu, i to sve do avgusta. Prema tim prognozama, proleće i leto biće natprosečno topli, a pravi „pakao“ očekuje se u julu.

Mart će biti topao i prosečno vlažan, sa slabim ili umerenim jutarnjim mrazevima.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1.4 stepeni.

U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 5,6 stepeni, a srednja maksimalna temperatura će imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko jedan stepen.

BONUS VIDEO Tragovi oluje još vidljivi u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar