Nakon više od mesec i po dana krvavih sukoba, Izrael i Hamas dogovorili su kratkotrajno primirje i razmenu talaca. Primirje je počelo u petak u zoru, a ceo proces će se odvijati u nekoliko faza. Postoji mogućnost da prekid vatre bude produžen na 10 deset dana, što će zavisiti od razmene zarobljenika. Celom sporazumu najviše je doprineo Katar, čije su vlasti nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom preduzele drastične korake.

Izraelska vlada objavila je detalje dogovora koji je postignut sa Hamsom, a prema kojem bi dve strane trebalo da razmene taoce, odnosno zarobljenike, tokom četiri dana primirja. Operacija će biti izvedena iz nekoliko delova i faza, a postoji mogućnost i da primirje bude produženo.

Kako je navedeno, odlukom koju je vlada Benjamina Netanjahua prihvatila sporazum sa Hamasom, dogovoreno je se obezbedi oslobađanje oko 50 talaca od 240 koliko je Hamas oteo 7. oktobra u napadu na jug Izraela.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Odluka uključuje tri aneksa – preporuku savetnika za nacionalnu bezbednost Cačija Hanegbija, poverljivi dokument koji je predstavljen ratnom kabinetu, ali nije objavljen, i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca – izraelskih državljana ili stanovnika Izraela – bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

Više faza sporazuma

Oslobađanje će se odvijati iz dva dela, sa više faza u svakom od delova.

U prvom delu, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael. To će se odvijati u četiri faze, sa najmanje 10 talaca koji će biti oslobođeni u svakoj fazi.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Prvi deo će trajati četiri dana tokom kojih će biti pauza u borbi“, navodi se u odluci.

U drugom delu, Izrael će osloboditi dodatnih 150 palestinskih zatvorenika ako minimum 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael.

„Za svako dodatno oslobađanje 10 talaca biće dodatna pauza u borbama od 24 sata“, piše u sporazumu.

I u ovoj fazi, palestinski zatvorenici će biti oslobođeni tek kada se taoci vrate u Izrael.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Deset dana mira?

Dalje se navodi da će se „odmah po okončanju pauze u borbi koja je neophodna da bi se obezbedilo oslobađanje talaca, nastaviti borba u Pojasu Gaze kako bi se uništile vojne i organizacione sposobnosti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada i stvoriti uslovi za povratak svih talaca“.

Odluka ovlašćuje ratni kabinet premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galana i ministra Benija Ganca da odluči o identitetu zatvorenika koji će biti pušteni u svakoj fazi, a koji se nalaze na dostavljenom spisku. Oni su takođe ovlašćeni da odrede vreme svake faze.

Osim toga, oni mogu da odlučuju o završetku faza, a celokupna razmena i pauza u borbi ograničena je na najviše deset dana od završetka prve faze.

Ismail Hanije Foto:ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Iza kulisa sporazuma

„Potreban nam je ovaj dogovor“, rekao je Benjamin Netanjahu koordinatoru Bele kuće za Bliski istok pre nedelju dana u Tel Avivu, prema izvorima upoznatim sa dogovorom.

Ranije tog dana, Netanjahu i predsednik Amerike Džozef Bajden su se telefonom dogovorili da su spremni da prihvate široke konture sporazuma o oslobađanju 50 žena i dece koji su držani kao taoci.

Veliki preokret se dogodio dva dana ranije. Hamas je popustio u pružanju informacija o nekoliko desetina talaca, kao što su njihove godine, pol i nacionalnost.

Katar, koji je odigrao glavnu posredničku ulogu, nije mogao da dopre do Hamasa. Kada se grupa konačno ponovo pojavila an pregovorima, lideri Hamasa su zapretili da će prekinuti pregovore.

Šeik Al TaniFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada su razgovori nastavljeni, Bajden je uputio još jedan poziv emiru Katara Tamimu bin Hamadu Al Taniju. Njegova poruka bila je jasna: „vreme je isteklo“. Emir je Bajdena uveravao da će učiniti sve što je moguće da zaključi posao.

Sledećeg dana, američki zvaničnik se lično sastao sa emirom u Dohi kako bi ispitao tekst konačnog sporazuma. Predviđeno je kako će žene i deca biti pušteni u prvoj fazi, kao i podsticaji za Hamas da oslobodi više talaca nakon toga. Direktor CIA-e Vilijam Berns je pozvan na sastanak telefonom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izraelski ratni kabinet odobrio je sporazum nakon manjih izmena, a tekst sporazuma je Hamasu poslednji put preneo emir Katara.

Nakon što su Izraelci poslali direktora Mosada da pregovara o taocima, i Berns se aktivno uključio.

U Dohi, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman Al Tani direktno je sarađivao sa visokim političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom. Tako je sporazum i konačno postignut, a mnogi se nadaju da će on potrajati i nakon isteka četiri i 10 dana.

BONUS VIDEO: Traje razmena talaca između Hamasa i Izraela, u Gazu stigla humanitarna pomoć