Tim Volc i Džej Di Vens Credit line: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Potpredsednički kandidati demokrata i republikanaca, guverner Minesote Tim Vols i senator iz Ohaja Džej Di Vens, suočili su se tokom prve debate, raspravljajući o gotovo svim ključnim temama, od ekonomije i imigracije do spoljne politike.

Iako je debata bila žestoka, Vols i Vens su za sat i po vremena razgovora u studiju televizije CBS u Njujorku izbegli lične napade, fokusirajući se na kritiku protivničkih predsedničkih kandidata – Donalda Trampa i Kamale Haris, navodi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Rasprava je otvorena pitanjem o situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael. Vens je optužio administraciju predsednika Džoa Bajdena da je omogućila Teheranu pristup novcu koji je kasnije korišćen za napade, odmrzavanjem iranskih sredstava.

Volc je doveo u pitanje Trampovu sposobnost da ponovo preuzme funkciju predsednika, tvrdeći da je previše nepredvidiv za vreme krize na Bliskom istoku. Takođe je kritikovao Trampa zbog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, čime je, kako kaže, Iran postao bliži proizvodnji nuklearnog oružja.

„Iran je sada bliži nuklearnom naoružanju zbog Trampovih nepromišljenih odluka,“ naglasio je Vols.

S druge strane, Vens je tvrdio da je svet bio sigurniji tokom Trampovog prvog mandata.

Najviše nesuglasica tokom debate bilo je u vezi s unutrašnjim političkim pitanjima, uključujući imigraciju, ekonomiju i pravo na abortus.

Volc je oštro kritikovao Trampa i Vensa zbog uvredljivih izjava o migrantima, posebno u Ohaju, gde su migranti lažno optuženi za bizarna dela, što je izazvalo povećane mere bezbednosti. Vens je uzvratio optužbama na račun Haris, tvrdeći da je Bajdenova administracija dozvolila ulazak miliona ilegalnih migranata i omogućila narko-kartelima slobodno delovanje u SAD-u, iako nije izneo konkretne dokaze.

Takođe je postavio pitanje zašto Haris nije učinila više na rešavanju problema imigracije, inflacije i ekonomskih izazova.

Kada je reč o pitanju abortusa, Vols je optužio Trampa zbog imenovanja konzervativnih sudija koji su doprineli ukidanju prava na abortus na nacionalnom nivou. „Donald Tramp je taj koji je pokrenuo ovaj proces. Hvali se što je postavio sudije koje su ukinule Rou protiv Vejda,“ izjavio je Vols.

Džej Di Vens Foto:Tanjug/AP Photo/Paul Vernon

Vens, poznat po svom konzervativnom stavu, bio je nešto umereniji tokom debate, rekavši da ne podržava zabranu abortusa na nacionalnom nivou, iako je ranije zagovarao takvu politiku.

Iako je debata bila oštra, sučeljavanje dvojice kandidata proteklo je u relativno prijateljskoj atmosferi, za razliku od prethodnih debata između Haris i Trampa, ocenjuje Glas Amerike.

Ove godine, sučeljavanje potpredsedničkih kandidata moglo bi imati veći uticaj na birače, budući da su Haris i Tramp imali samo jedan susret. U međuvremenu, u šest američkih država već je počelo prevremeno glasanje, a do 16. oktobra biće omogućeno i u još 14 država. Predsednički izbori zakazani su za 5. novembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar