Foto: Tanjug/Ilya Pitalev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nakon nešto više od godinu dana borbi, rat u Ukrajini je u privremenom zatišju. Tempo napada pao je za više od 80 odsto. Obe strane su imale velike gubitke, ali ruski su posebno veliki jer su pretrpeli niz sramotnih neuspeha na bojnom polju i nisu uspeli ostvariti šire ciljeve. Uprkos svemu tome, ruski predsednik Vladimir Putin ne pokazuje znakove odustajanja dok se njegove snage silno trude osvojiti istočne gradove Bahmut i Avdiivka.

Nova procena Instituta za proučavanje rata (ISW) sugeriše da Ukrajina ima tri prilično jednostavna izbora suočena s takvom upornošću, a mirovni pregovori nisu među njima, prenosi N1 Zagreb.

„Ovo bi bio prikladan trenutak da Putin zaključi da Rusija ne može silom nametnuti svoju volju Ukrajini i da mora tražiti kompromisno rešenje. Međutim, on očito nije došao do takvog zaključka”, rekao je ISW.

Tri opcije

U tom kontekstu, jedna opcija za Ukrajinu je prestanak borbi čak i dok Rusija nastavlja s kopnenim i vazdušnim napadima, za što se, očekivano, gotovo niko ne zalaže jer bi to dovelo do katastrofalnog poraza.

Drugi mogući pristup je da se ukrajinske snage nastave boriti ograničeno, s ciljem zadržavanja teritorija koje trenutno kontrolišu. Ali to bi ohrabrilo Putina da nastavi svoje napore u ostvarivanju izravne vojne pobede, ističe ISW.

Treća opcija je da Ukrajina pokrene uzastopne kontraofanzivne operacije s dvostrukim ciljem uveravanja Putina da prihvati dogovoreni kompromis ili stvaranja vojne sposobnosti dovoljno povoljne za Ukrajinu da Kijev i njegovi zapadni saveznici mogu učinkovito zamrznuti sukob sami, bez obzira na Putinove odluke.

Mogućnost rešenja?

Ukrajina je nastavila braniti Bahmut koji je doživeo najžešće borbe u ratu poslednjih meseci, iako analitičari kažu da grad nema veliki strateški značaj. Neki vojni stručnjaci tvrde da ljudstvo i resursi Kijeva ne bi trebalo dalje da se troše na Bahmut, već da bi umesto toga trebalo da budu rezervisani za Kontraofanzivu.

Procena ISW sugeriše da Ukrajina treba više velikih operativnih pobeda kako bi stvorila mogućnost za pregovore ili za Putina da prihvati nepovoljnu vojnu stvarnost bez formalnog rešenja.

Neki analitičari izrazili su zabrinutost da bi Rusija, čak i kad bi Kijev i Moskva postigli dogovoreno rešenje koje bi dovelo do prekida agresije, to jednostavno iskoristila kao priliku da se pregrupira i nastavi pritisak na potpuno pokoravanje Ukrajine. U skladu s tim, ISW kaže da će Ukrajina morati ponovo zauzeti teren koji je ključan za njen opstanak i vojno i ekonomski, piše Business Insider.

Premda je Kijev u više navrata rekao da neće pristati ni na kakve uslove koji zahtevaju ustupanje teritorija Rusiji, ISW je rekao kako verovatno postoji opcija manja od ponovnog uspostavljanja ukrajinske kontrole nad celom okupiranom teritorijom koja bi mogla biti temelj za dugotrajni prekid neprijateljstava pod uslovima prihvatljivim za Ukrajinu i Zapad, naglašavajući da ta opcija nije blizu trenutne crte fronta.

***

BONUS VIDEO: „Majkl, ne prekidaj me, iskopaću ti oči“: Totalni haos na ruskoj televiziji, „Putinova lutka“ pretila Amerikancu VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar