Poplave u Bosni Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

„Upozorili smo na kamenolom“, rekao je mladić iz Donje Jablanice koji me je vodio kroz šipražje ka vrhu brda. Kada smo izašli na čistinu koju je izazvala lavina, mladić se povukao.

„Ne mogu više. Oni gore su opasni“, rekao je pre nego što je ponovo nestao u gustom šipražju, piše portal Istraga.ba čija je ekipa bila na mestu stradanja u Donjoj Jablanici.

Njihov tekst prenosimo u celosti:

Dvesta metara uz brdo i već se vidi mesto eksploatacije kamena. Lavina širine dvadeset i po metara obrušila se direktno sa kamenoloma na kuće u Donjoj Jablanici. Ogromni komadi granita su još uvek razbacani unaokolo, a između njih voda se sliva sa vrha planine, praveći čvrste potoke. Kamene gromade, koje su nekada miniranjem u kamenolomu iznad sela odvojene od velikih stijena, pale su prema putu Sarajevo-Mostar i sravnile sve pred sobom.

Vlasnik kamenoloma je Dženan Honđo. Ako vidite njegovo društvo na fotografijama dostupnim na društvenim mrežama, razumete zašto su meštani u strahu.

Poplave u Bosni Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Honđo još nije uhapšen. Stručnjaci bi narednih dana trebalo da stignu u kamenolom i utvrde da li je eksploatacija obavljena kako treba i da li je kamenolom imao sve potrebne dozvole za rad. Prema saznanjima Istrage, godinama unazad iz ovog kamenoloma nije izvađen „otpad“ nakon kamenoloma. A to je upravo ono što je stvorilo talog nakon što su se vodene bujice spustile sa vrha planine. Kada se nanos pokrenuo, velika stenska lavina se pomerila ka selu i bukvalno sravnila sve pred sobom. Na fotografiji se vidi staza koju je lavina vodila od kamenoloma do sela.

Bosna poplave Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Kada je kamena lavina, praćena vodenom bujicom, srušila nekoliko kuća u Donjoj Jablanici, ispod podvožnjaka gde se razilaze pruga i put, nastala je velika brana. Voda se potom izlila u levi deo naselja i počela da potapa kuće.

„To je krov vakufske kuće u kojoj sam živio“, kaže nam lokalni imam Semir efendija Jahić.

Voda je prvo poplavila prizemlje. Efendija je sa porodicom pobegao gore. Ali tada je prvi sprat bio poplavljen.

Pročitajte još:

„Uspeli smo da se dokopamo praznih flaša i prešli smo u džamiju. Nismo mogli da uđemo u munaru jer je pola munare već bilo poplavljeno. Onda smo se popeli na kupolu. Tamo smo uspeli da smestimo nekoliko komšija. Supruga je plivala i nosila decu na leđima na deo zemlje. Ostao sam u džamiji do zore jer nisam znao da plivam. Spasila me je Civilna zaštita”, reći će nam efendija Jahić.

Preko ostataka porušenih kuća prelazimo u deo sela koji je još uvek odsečen.

“Evo, ovdje je bila kuća porodice Tufek. Devetero ih nismo pronašli. Samo je dijete pronađeno i u teškom je stanju”, ispričale su nam komšije.

Konačan broj stradalih još se ne zna. Jer stradale su cijele porodice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare