Vladimir Kara-Murza Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ruski disident Vladimir Kara-Murza, koji je u četvrtak pušten iz zatvora u Rusiji u okviru razmene zatvorenika, izjavio je da su on i drugi zatvorenici bili podvrgnuti psihološkoj torturi.

On je na konferenciji za novinare u Bonu rekao da mu je bilo dozvoljeno da razgovara sa suprugom samo jednom, a sa decom dva puta za više od dve godine koliko je proveo u zatvoru, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, bilo mu je zabranjeno da ide u crkvu i proveo je u samici 10 meseci, mnogo duže nego što je dozvoljeno zakonom.

Vladimir Kara-Murza Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Probst

„U Rusiji ima mnogo ljudi koji su protiv rata, koji ne veruju propagandi Kremlja“, rekao je Kara-Murza, koji je bio u zatvoru od 2022. godine, a bio je osuđen na kaznu zatvora od 25 godina.

On je dodao da za Nemačku nije bila laka odluka da u zamenu za njega oslobodi Vadima Krasikova, koji je u Nemačkoj bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva čečenskog disidenta gruzijskog porekla.

Na konferenciji za novinare govorio je i ruski aktivista Ija Jašin, koji je rekao je da nije dao saglasnost da bude deportovan iz Rusije u okviru
razmene zatvorenika i dodao da će taj potez „ohrabriti“ predsednika Rusije Vladimira Putina da bude više „političkih zatvorenika“.

Vladimir Kara-Murza Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

„Nisam dao saglasnost da budem poslat van Rusije“, izjavio je Jašin.

Prema njegovim rečima, ono što se desilo 1. avgusta nije razmena.

„To je moje proterivanje iz Rusije protiv moje volje. Moja prva želja u Ankari je bila da kupim kartu i vratim se u Rusiju“, istakao je Jašin i dodao da je odbio da potpiše zahtev Putinu za pomilovanje.

Pročitajte još:

Razmena 26 zatvorenika iz Rusije, Belorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Poljske, Slovenije i Norveške izvršena je juče u Ankari, a akciju je koordinirala Turska.

Među razmenjenim zatvorenicima su bili i novinar „Volstrit džurnala“ Evan Gerškovič, američki marinac Pol Vilan i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, koji su bili u zatvoru u Rusiji.

BONUS VIDEO: U razmjeni zarobljenika Rusije i Zapada oslobođen novinar Gershkovich, ali i plaćeni ubojica Krasikov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare