Foto: Nova.rs, Shutterstock

Teško je ovih dana sresti bilo koga ko se ne žali da ga je "pokosio" virus. Sezona respiratornih infekcija u Hrvatskoj je na vrhuncu, a uz prehladu, grip, koronu i veliki kašalj, uveliko je prisutan respiratorni virus RSV. Stoga se enormno u apotekama prodaju antipiretici i sirupi od lekovitih biljaka koji smanjuju iritaciju i suvoću grla i ublažavaju kašalj i promuklost.

Kako piše Slobodna Dalmacija, pacijenti navode kako prilično dugo, po deset pa čak i 15 dana vuku virus, muči ih dugotrajni kašalj, začepljeni sinusi, promuklost, žale se na jaku glavobolju, grlobolju i malaksalost. Lekari navode kako im najviše dolaze pacijenti sa simptomima kašlja i najčešća procena je da se radi o RSV virusu. Nije to nikakav novi virus, ovo je upravo njegovo vreme, a kod njega kašalj može trajati i do dva meseca.

Foto: Shutterstock

U vreme pandemije korona virusa broj RSV infekcija u Hrvatskoj drastično je opao. Ali tako je bilo i sa drugim zarazama jer su se nosile maske i vladale druge epidemiološke mere, kojih odavno nema. RSV se širi kapljičnim putem, uključujući bliski kontakt poput kijanja i kašljanja. Za većinu zaraženih RSV je poput prehlade, ali može biti vrlo opasan za bebe i malu decu. Kod tako male dece, čim nastane sekret, počne kašalj, a zbog tako malog bića sve je dramatično. Većina dece do druge godine uhvati RSV, a najčešće oboljevaju oni najmanji, u starosti do šest meseci. Nakon što preleže virus nažalost ne ostaje neka duža zaštita, ipak u slučaju nove zaraze očekuje se relativno blaža klinička slika.

Laboratorija za mikrobiologiju HZJZ-a u poslednjih mesec dana zabeležila je povećani udeo uzoraka koji su pozitivni na RSV sa osam na 28 odsto, i to većinom za decu mlađu od četiri godine.

Foto: Shutterstock

Što se tiče koronavirusa, iako nije ni blizu nivoa prethodnih godina, takođe se širi. Na nedeljnom nivou u Hrvatskoj ima oko 4.000 obolelih od korone, a u poslednje vreme sve se više širi podvarijanta omikrona JN.1. Ona se proširila u svim evropskim zemljama zahvaljujući mutaciji u spajk proteinu koja mu olakšava i vezivanje i prenošenje zaraze.

I dalje se korona najpre manifestuje upalom grla, ubrzo nakon čega sledi zapušen nos, curenje nosa i osećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima. S infekcijama korone povezan je i „suvi napadni kašalj“ kojem je potrebno duže da nestane od drugih simptoma, a zanimljivo je da se zaraženi varijantom JN.1 sve više žale na probleme sa spavanjem i na teskobu kao i na crevne infekcije.

Pročitajte još...

Stručnjaci tumače kako se čini da varijanta JN.1 preferira (za razliku od Delte i pre SARS1) ACE2 receptore otporne na vakcinaciju, koji se nalaze u tankom crevu.

Ugledni svetski profesor molekularne medicine Erik Topol kaže kako je nemoguće predvideti kako će se JN.1 širiti, ali da se „u svakom slučaju neće ponoviti januar 2021, kada se tek pojavio omikron”.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su kako je u Ujedinjenom Kraljevstvu čak 10,8 odsto ispitanih stanovnika koji su oboleli od ove varijante JN.1 prijavilo probleme sa spavanjem. Takođe, njih 10,5 odsto navelo je zabrinutost ili teskobu kao simptom korone. Curenje iz nosa bio je najčešće prijavljen simptom, a ostalo su takođe standardni simptomi kao što su kašalj, bol u grlu, glavobolja, bolovi u mišićima, umor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar