Napad HIMARS-om na ruske trupe Foto: Сили оборони Півдня України

Oružane snage Ukrajine tvrde da su uspešno napale ruski vojni poligon, navodno raketom sa kasetnom bojevom glavom ispaljenom iz raketnog sistema HIMARS. Video snimak napada podelile su Južne odbrambene snage na Fejsbuku u utorak, 15. oktobra.

Napad, koji je verovatno izveden američkim raketama, predstavlja najmanje šesti put u poslednjih osam meseci da su ruski vojnici okupljeni na otvorenom prostoru u dometu ukrajinskih raketa bili napadnuti.

Prijavljeno je da je oko 20 ruskih vojnika zajedno sa vojnom opremom bilo prisutno u to vreme, ali detalji o eventualnim žrtvama još uvek nisu potvrđeni.

Više Telegram kanala i medija, uključujući Forbs, tvrde da se napad dogodio u okupiranom regionu Zaporožja. Kijevski post nije mogao nezavisno da potvrdi ove tvrdnje.

Južne odbrambene snage nisu navele ni lokaciju ni ukrajinsku jedinicu koja je izvela napad.

Forbs je naveo da je 27. raketno-artiljerijska brigada izvela napad, i dodao da je to „jedina jedinica ukrajinske vojske koja koristi američke višefunkcionalne lansirne sisteme HIMARS“.

Istraživači iz Kijev posta su rekli da ova tvrdnja nije potpuno tačna. Iako tim nije mogao da dobije precizne informacije o detaljima brigada Oružanih snaga Ukrajine opremljenih HIMARS-om, identifikovali su barem još jednu jedinicu, 59. samostalnu motorizovanu pešadijsku brigadu Jakiv Gandziuk, koja je koristila ovo oružje.

Snimak prikazuje ukrajinski dron koji otkriva oko 15 ruskih vojnika kako se obučavaju na tom mestu i, kako se čini, prenosi koordinate ukrajinskoj jedinici koja upravlja HIMARS sistemom.

Brigada ispaljuje raketu M30/31 sa municijom koja direktno pogađa metu, a snimak drona prikazuje razoran uticaj eksplozije, sugerišući značajne gubitke.

Pročitajte još

Ruske trupe često sprovode vežbe na otvorenom terenu unutar dometa ukrajinskih raketa, što otvara pitanja o njihovim operativnim strategijama.

U sličnom napadu u junu, Specijalne operativne snage (SSO) su putem Telegrama, zajedno sa video snimkom, objavile kako su koristeći dronove i HIMARS uočile i napale koncentraciju ruskih trupa u okupiranom južnom sektoru zemlje.

Sveukupno, takvi napadi ove godine rezultirali su sa više od 100 ruskih žrtava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare