Osim požara koji od juče gore na području Skradina i Tučepa, novi požari su izbili i na području Marina - Vrsina (Splitsko-dalmatinska županija) i kod Pakoštana (Zadarska županija). Više stotina vatrogasaca se bori sa vatrenom stihijom.

Na područje Dalmacije stižu vatrogasci iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije, a u pomoć kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji otišli ​​su i pripadnici Interventne vatrogasne postrojbe Dubrovnik. Pred njima je još jedna neizvesna noć.

Požar kod Tučepa ponovo se razbuktao i preti kućama u Podgori, pa je u toku evakuacija stanovništva, prenosi N1 Zagreb.

Požar kod Trogira stavljen pod kontrolu

Tu je situacija nešto bolja, a na terenu je 120 vatrogasaca kojima su u pomoć priskočile kolege iz Ličko-senjske županije.

„To je požar na nepristupačnom terenu. Gori makija, nisko rastinje i borova šuma. Još ne znamo kolika bi to oblast mogla da bude“, kratko je rekao zapovednik DVD- a Trogir Marin Buble.

U Podgori je počela evakuacija. „Gori sa svih strana“

Počela je evakuacija stanovništva u Podgori, do koje je stigao požar iz Gornjeg Tučepa, gde se vatrogasci gase puna 24 sata i gde je izgorelo oko 400 hektara niskog rastinja i borove šume. Kako je Hini rekao Goran Bušelić, vatrogasni zapovednik DVD Tučepi, situacija na terenu je teška, nedostaju im vatrogasci i cisterne.

„Uspeli smo da stavimo pod kontrolu požar u Tučepima, ali sada nam je u Podgori strašno. Gori sa svih strana. Vatra je u Parku prirode Biokovo. Morali smo da evakuišemo sve ljude iz kuća sa bazenima. Nastavićemo da se borimo za svakog čoveka tokom cele noći i za svaki objekat, ali nam nedostaju ljudi i sredstva“, rekao je šef vatrogasaca.

Taj požar gori od utorka uveče, zbog čega je na terenu 250 vatrogasaca sa 50 vozila, kojima su tokom dana pomogli Kanađani. Isprovocirao ga je neoprezni 65-godišnji pčelar, zbog čega je krivično prijavljen.

***

BONUS VIDEO – Uhapšen pčelar koji je skrivio požar u Tučepima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare