Amal Kluni
Amal Kluni Foto:EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Amal Kluni, libansko-britanska advokatica za ljudska prava, objavila je u svom tekstu na sajtu Klunijeve fondacije za pravdu da su se ona i drugi stručnjaci za međunarodno pravo jednoglasno složili da preporuče glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karimu Kanu da zatraži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i tri najviša lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Kan je juče to i učinio, rekavši da akcije koje su tokom sedmomesečnog rata u Pojasu Gaze preduzimali izraelski lideri i Hamas predstavljaju ratne zločine, prenosi Tajms of Izrael.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/RONEN ZVULUN

„Učestvovala sam u radu ove komisije jer verujem u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila. Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je pre više od 100 godina i primenjuje se u svakoj zemlji na svetu bez obzira na razloge sukoba“, napisala je Amal Kluni.

Ona je podsetila da su komisiju u čijem je radu učestvovala činili stručnjaci za međunarodno humanitarno i međunarodno krivično pravo.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Dvojica članova komisije su bivše sudije krivičnih tribunala u Hagu, gde je i sedište MKS. Odluka komisije je doneta jednoglasno“, napisala je Amal Kluni.

Tročlano sudsko veće MKS doneće odluku da li će izdati ove naloge za hapšenje i dozvoliti da se predmet nastavi.
Izraelski dnevnik podseća da je sudijama obično potrebno dva meseca da donesu takve odluke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar