Jakov Milatović Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Politička analitičarka Nikoleta Đukanović izrazila je uverenje da je predsednik Crne Gore Jakov Milatović razumeo poruku zvaničnika SAD o formiranju vlade i da je tek nakon te poruke shvatio težinu situacije u kojoj se našao, jer će mu biti vrlo teško da se oslobodi uticaja bivših članica Demokratkog (DF).

Đukanovićeva je za agenciju Beta rekla da su poruke koje su upućene Milatoviću tokom njegove posete SAD jasne opomene eventualnih posledica po partnerstvo ukoliko se napravi zaokret u odnosu na evropsko i evratlantsko usmerenje spoljnopolitičkog delovanja Crne Gore.

„Te poruke su samo nastavak vrlo sličnih poruka i mišljenja koje smo čuli tokom procesa pregovaranja o formiranju vlade, ali i mnogo ranije. Razlika je doduše što se sada šalju vrlo jasne i nedvosmislene poruke, kako bi lideri koji učestvuju posredno ili neposredno u formiranju vlade jasno shvatili težinu koje bi odluke oko formiranja takve vlade imale“, rekla je analitičarka, koja je profesor na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Jakov Milatović Foto:REUTERS/Brendan McDermid

Visoki američki zvaničnici Derek Šole i Gabrijel Eskobar tokom razgovora sa Milatovićem u Njujorku iskazali su očekivanja da će nova crnogorska vlada biti formirana na osnovu transatlantskih vrednosti.

Eskobar je posle tih susreta otvoreno poručio kako su „uvereni da je (Milatović) razumeo ono što su mu preneli“. Eskobar je rekao da je predsednik Crne Gore signalizirao kako je saglasan sa američkim stavom o vladi Crne Gore.

Analitičarka je rekla da je moguće da SAD Milatovića sagledava kao faktora koji itekako utiče na proces formiranja vlade, i u tom uticaju taj proces otežava ili čak onemogućava, pa je baš on bio adresa kome su takve poruke i upućene.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ona je kazala da veruje da će mandatar Milojko Spajić, iako se vrlo lose snašao u tom procesu, ipak formirati vladu koja će biti sastavljena od konstitenata na koje je inicijalno računao.

„Pitanje će biti da li će i to biti dugoročno rešenje, jer nije uspeo da pregovara i postigne minimalni dogovor ni sa ljudima na svojoj listi, a da o drugim političkim partijama ne govorimo“, rekla je ona.

Ipak, očekivanja građana od Spajića su velika, posebno u odnosu na predizborna obećanja i u odnosu na izborni rezultat, i neformiranje ove vlade će previse koštati i Spakića i PES, tako da verujem da će učiniti napore da do toga dođe, i to i Spajić i Milatović, dodala je analitičarka.

Mesec i po od kada je dobio mandat lider Pokreta „Evropa sad“, Milojko Spajić nije blizu sastavu nove crnogorske vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Spajić je pod snažnim pritiskom da u Vladu uvede bivše članice Demokratskog fronta bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i sa druge strane i jasnog stava međunarodne zajednice koja se tome oštro protivi.

Posebno je upitno da li ima podršku unutar sopstvene liste jer se dve poslanice zalažu za ulazak DF-a u Vladu. Te dve poslanice su bliske potpredsedniku PES-a i predsedniku države Jakovu Milatoviću koji zagovara ulazak bivših članica DF-a u Vladu.

Predsednik Jakov Milatović dao je mandat za sastav Vlade Spajiću 10. avgusta i on ima 90 dana da sastavi Vladu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar