Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage počele da se povlače i napuštaju nuklearnu elektranu u Zaporožju - jednu od retkih pozicija u Ukrajini, nad kojom Moskva još uvek ima kontrolu.

„Prema poslednjim podacima, okupacioni kontingent postepeno napušta teritoriju nuklearke. Trojica zaposlenih u Rosatomu su među prvima napustila elektranu. Ukrajinskim zaposlenima koji su potpisali ugovor sa Rosatomom takođe je savetovano da se evakuišu. Naloženo im je da napuste postrojenje do 5. jula“, saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, Rusija je zauzela objekat u martu prošle godine, a Ukrajina je nedavno u javnost iznela informacije da ruske snage planiraju da izvrše teroristički napad na elektranu i shodno tome održale vežbe pripreme za nuklearnu katastrofu.

Pročitajte još:

Inače, ova nuklearka je jedna od poslednjih tačaka u Ukrajini nad kojima Rusija još uvek ima kontrolu.

Od početka rada izaziva zabrinutost, jer blizina elektrane prvoj liniji fronta izaziva strah međunarodne javnosti od nuklearne katastrofe.

Takođe, tokom dosadašnjeg sukoba područje oko ove nuklearke je granatirano nebrojano puta, a za napade su se Kijev i Moskva međusobno optuživali.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar