Foto: Nacionalni Antikorupcijski Biro Ukrajine,Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Ove nedelje u Ukrajini je otkriven korupcijski skandal koji ukazuje na malverzacije sa vojnom pomoći koja dolazi u zemlju. Ipak, sve ovo uopšte neće poljuljati položaj ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, već naprotiv - mogao bi da učvrsti njegovu vlast. Naime, odgovor njegove vlade na skandal i dalje može da doprinese tome da umesto da izgubi, dobije još veće poverenje Zapada, koji pomaže njegovoj ratom zahvaćenoj državi.

„Neprikladna korist“ od 2,7 miliona dolara „namenjena predsedniku Vrhovnog suda i advokatu mogla bi da bude deo šire šeme pritiska korupcije na sudove, nacionalne kancelarije za borbu protiv korupcije Ukrajine i Specijalizovanog tužilaštva za borbu protiv korupcije“ navodi se u saopštenju, piše Jutarnji list.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Agencije nisu pominjale nijedno ime, ali je glavni sudija Vsevolod Knjazijev ove nedelje smenjen sa svoje funkcije.

„Ovo je prvi put da su ove agencije za provođenje zakona razotkrile korupciju na ovako visokom nivou“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

To nije bio prvi put, u januaru ove godine Zelenski je otpustio brojne zvaničnike, uključujući ministre i guvernere.

Volodimir Zelenski Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

„Svi unutrašnji problemi koji koče državu su raščišćeni. To je neophodno za našu odbranu i pomaže nam da se približimo evropskim institucijama“, rekao je tada Zelenski.

Istorija korupcije

Inače, Ukrajinu korupcija razara godinama unazad. Ukrajina je 2021. godine bila na 122. mestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije.

Neki zapadni saveznici su ranije izrazili zabrinutost oko toga gde tačno završavaju različiti oblici pomoći upućeni Ukrajini. Milijarde dolara su poslate u zemlju, a neki republikanci su pozvali na reviziju toga kako se troše. Neki u zemlji, uključujući Transparensi internešenel u Ukrajini, takođe su zabrinuti zbog toga kako su vođene istrage o korupciji.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Stručnjaci su rekli da, iako bi najnovija otkrića o korupciji mogla dodatno da naškode ugledu zemlje među njenim kritičarima, transparentnost istraga će na kraju ići u korist Ukrajine, postajući presudna ne samo za postizanje napretka u pogledu mogućeg pristupanja EU i NATO-u, već i za održavanje protoka vojne pomoći.

Na svojoj nedavnoj evropskoj turneji u Rimu, Berlinu, Parizu i Londonu, Zelenski je udvostručio pozive za borbene avione zapadne proizvodnje kao što je F-16, koji bi predstavljao značajnu nadogradnju aviona iz sovjetske ere kojim trenutno upravljaju ukrajinske vazdušne snage.

Pročitajte još:

„Sada radimo na stvaranju koalicije borbenih aviona, i moje posete evropskim prestonicama delom su usmerene na to. Mislim da ćemo u tome uspeti“, rekao je Zelenski.

Obuka pilota

Nekoliko kijevskih saveznika obećalo je da će obučavati ukrajinske pilote na avionima poput F-16, ali nijedna zemlja se još nije obavezala da će obezbediti napredne borbene avione. Stručnjaci primećuju da postoji nekoliko razloga za nevoljnost Zapada da obezbedi letelicu, ali neki kažu da otvorena posvećenost Ukrajine otkrivanju korupcije pomaže traženju vojne pomoći, kao i bližoj saradnji sa zapadnim institucijama.

„Iako pomalo šokantno, saopštenje od utorka je jasan pokazatelj da Ukrajina ozbiljno misli da otklanja prepreke članstvu u EU i NATO“, rekao je Dejvid Dan, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Birmingemu.

BONUS VIDEO Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar