Foto: Tanjug/AP/Patrick Semansky

Američki predsednik Džo Bajden nastavio je tradiciju govora na godišnjoj večeri za dopisnike u Beloj kući i to posle šestogodišnje pauze.

On je prvi lider koji je govorio na tom događaju od 2016. godine, gde se predsednik obično suočava sa „ismevanjem pred novinarima“. Večera je otkazana na dve godine zbog pandemije, a ovaj događaj je bojkotovao bivši američki predsednik Donald Tramp dok je bio na funkciji.

Foto: Tanjug/AP/Patrick Semansky

Slavne ličlnosti su se pridružile renomiranim novinarima i visokim američkim zvaninčicima na gala večeri – koja predstavlja tradiciju koja datira još od 1921. godine, prenosi BBC.

Među slavnim ličnostima su bili Kim Kardašijan, Pit Dejvidson, Dru Barimor i Kris Taker. Komičar i voditelj Trevor Noa je vodio ovaj događaj.

Foto: Tanjug/AP/Patrick Semansky

Bajden se osvrnuo na činjenicu da je on prvi predsednik koji je prisustvovao ovoj večeri od 2016. godine, uz opasku na račun Donalda Trampa.

„Ovo je prvi put da je predsednik prisustvovao ovoj večeri za šest godina. Razumljivo je, imali smo „užasnu kugu“, koja je bila praćena sa dve godine koronavirusa“, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP/Patrick Semansky

„Stvarno sam uzbuđen što sam večeras ovde sa jedinom grupom Amerikanaca sa nižim rejtingom od mog, rekao je Bajden, našalivši se na račun svoje nepopularnosti i na račun Trampove nenaklonosti medijima.

Foto: Tanjug/AP/Patrick Semansky

Komentari su mu zatim postali ozbiljn. Tako je se spomenuo i Ukrajinu i ruskog predsednika Vladimira Putina.  Zahvalio novinarima na njihovoj hrabrosti u izveštavanju o Ukrajini i van nje, pre nego što je zagovarao nacionalno jedinstvo.

„Otrov nagriza našu demokratiju … a dezinformacije su u velikom porastu“, rekao je Bajden. „Vi, slobodni mediji, važniji ste nego ikada u prošlom veku. Stvarno to mislim“, naveo je.

Foto: Tanjug/AP/Patrick Semansky

Bajden nije mogao odoleti pa je morao da spoemne i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Trevore, stvarno dobra vest je da sada možete ‘roštiljati’ predsednika Sjedinjenih Država“, rekao je Noi, koji je komentarisao događaj. „Ali za razliku od Moskve, nećete završiti u zatvoru“, dodao je lider SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Broj slučajeva koronavirusa u Vašingtonu je u porastu poslednjih nedelja, što pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Organizatori su zahtevali da se gosti testiraju na virus, a neki visoski zvaničnici, uključujući stručnjaka za zarazne bolesti dr Entonija Faučija, su odustali.

Predsednik je preskočio deo večere i prisustvovao je samo delu programa govornika. Poslednjih nedelja, Bajeden uglavnom nije nosio masku na prepunim događajima u Beloj kući. Međutim, te prilike su bile manje posećene od ove večere za koju se očekivalo da će ugostiti 2.600 ljudi.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar