Vladimir Putin Foto:Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Prema informacijama iz jednog Telegram kanala, tajne službe su navodno presrele glasovnu poruku koju je poslao general-pukovnik Andrej Guruljov, svojim kolegama iz Odbora za odbranu.

„Kazahstanci će biti sledeći. Već postoji odluka“, glasila je poruka.

Ova presretnuta poruka izaziva jezu. Nakon Ukrajine, Rusija je navodno spremna da napadne Kazahstan i već je dala „zeleno svetlo“ za to.

PROČITAJTE JOŠ:

Podseća se da je tokom invazije i napada na Ukrajinu, kazahstanska vlada povukla deo svojih privilegovanih odnosa s Putinom.

Kazahstan, koji se dugo smatrao najvažnijim saveznikom Moskve u Centralnoj Aziji, izabrao je vrlo uravnotežen stav, čak je poslao pomoć Kijevu, uključujući lekove, generatore i sanitetska vozila.

Ruska vojska Foto:Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Međutim, ruski general Guruljov je već davao izuzetno agresivne izjave prema drugim zemljama.

Guruljov je brzo odbacio snimak, nazvavši ga „falsifikatom i pokušajem da se uzburkaju odnosi s našim prijateljima iz Centralne Azije.“

Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev je nedavno izrazio zabrinutost zbog tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, upozoravajući da bi dalja eskalacija mogla dovesti do „nepopravljivih posledica“ po čovečanstvo.

On je to rekao tokom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

„Činjenica je da je, sa vojnog stanovišta, Rusija nepobediva“, rekao je Tokajev. „Dalja eskalacija rata će dovesti do nepopravljivih posledica po čitavo čovečanstvo, a pre svega po zemlje koje su direktno uključene u rusko-ukrajinski sukob“.

Nacionalisti u Rusiji uveliko svojataju kazahstanske teritorije

Pretnje po Kazahstan su mogle da se čuju u poslednjih godinu dana, a neke od njih su usmerene na severnu teritoriju Kazahstana koja se graniči sa Ruskom Federacijom i za koju mnogi ruski nacionalisti, ne samo Aleksandar Solženjicin, tvrde da bi trebalo da bude ili je zapravo deo Rusije.

Ove pretnje se redovno pojavljuju u ruskim medijima i uživaju podršku visokih članova ruske vlade, posebno Dmitrija Medvedeva, bivšeg predsednika i zamenika predsednika Saveta bezbednosti, i Nikolaja Patruševa, koji se smatra čovekom broj 2 u ruskom režimu.

Ove pretnje se vrte oko određenih ključnih tačaka. Kazahstanska državnost je navodno „poklon“ Rusije jer on ranije nije bio država. Medvedev je otišao dalje i izjavio da su Rusi naselili (tj. kolonizovali) Kazahstan pre Kazahstana.

Upozorenje nemačke šefice diplomatije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je pre samo nekoliko dana u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude „sledeća na redu“ ukoliko Ukrajina padne.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u poseti Crnoj Gori Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

„Sve što radimo da podržimo Ukrajinu takođe znači podsticanje stabilizacije u Moldaviji. Jasno je šta je najveća briga: ako Ukrajina padne, Moldavija je sledeća zemlja na redu“, rekla je Analena Berbok prilikom posete Kišinjevu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare