Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia; SEFA KARACAN / AFP / Profimedia; Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia; Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

U novoj rundi promena u ruskom Ministarstvu odbrane, predsednik te zemlje doneo je odluku koja je mnoge iznenadila, imajući u vidu da je za zamenicu ministra odbrane imenovao Anu Civiljovu. U pitanju je njegova rođaka, koja već godinama važi za moćnu osobu u Rusiji, ali je od početka invazije na Ukrajinu došlo i do uzleta u njenoj karijeri. Civiljova, kojoj je devojačko prezime Putina, ranije je imenovana za direktora državnog fonda za pružanje podrške učesnicima rata u Ukrajini, a ona i njen suprug Sergej Civiljov, aktuelni ministar energetike, imaju veliki udeo u jednoj od najvećih ruskih kompanija za ugalj.

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je četvoro zamenika ministra odbrane i na jednu od tih funkcija postavio svoju rođaku Anu Civiljovu.

(Ne)očekivane promene

Smenjeni su Nikolaj Pankov, Ruslan Calikov, Tatjana Ševcova i Pavel Popov, saopštio je Kremlj.

Ana Civiljova Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ana Civiljova će biti zadužena za poboljšanje društvenog i stambenog statusa pripadnika vojske, dok je njen muž Sergej Civilev je ministar energetike Rusije.

Prethodno je Ana Civiljova imenovana za direktora državnog fonda za pružanje podrške učesnicima rata u Ukrajini.

Karijerni uzlet Ane Civiljove

Pre nekoliko godina, u izveštaju istraživačkog lista „Agenstvo“ otkriveno je da je Ana Civiljova ćerka rođaka ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema saznanjima novinara „Agenstva“, ona i njen suprug Sergej Civiljov imaju veliki udeo u jednoj od najvećih ruskih kompanija za ugalj, zahvaljujući velikodušnosti jednog od najstarijih Putinovih prijatelja – milijardera Genadija Timčenka. Iako je kompanija za ugalj „Kolmar“ imala finansijskih problema u prošlosti, od tada je podržava ruska vlada.

Prema istrazi „Agentstva“, devojačko prezime Ane Civiljove je Putina. Rođena je u Ivanovu, a njen otac je rođak ruskog predsednika. Devedesetih godina, Civiljova je radila kao psihijatar u lokalnoj psihijatrijskoj bolnici. Ali, nakon što je Vladimir Putin postao predsednik Rusije, preselila se u Moskvu i počela da radi u poslu snabdevanja medicinskom opremom. Udala se za Sergeja Civiljova, budućeg guvernera Kemerovske oblasti 2007. godine.

Ovaj par je 2012. godine stekao veliki udeo u kompaniji za ugalj „Kolmar“. List „Agentstvo“ napominje da se činilo da Ana i Sergej Civiljov ranije nisu bili uključeni u poslove sa ugljem i, sudeći po prihodima kompanija u kojima su radili u to vreme, nisu mogli da priušte udeo u takvoj kompaniji. Vrednost „Kolmar“ je 2012. godine procenjena na oko 400 miliona dolara.

Ana Civiljova i Vladimir Putin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prema podacima do kojih je došao list „Agenstvo“, Ani i Sergeju Civiljovu je akcije u „Kolmaru“ dao Putinov bliski prijatelj – milijarder Genadij Timčenko, koji je bio vlasnik 60 odsto akcija „Kolmara“.

„Kolmar“ je ranije imao „ogromne finansijske poteškoće“, ali je poslednjih godina počeo da dobija pomoć od vlade. Nakon što je došla pod kontrolu Putinove rođake i njenog muža, kompanija je dobila 11 milijardi rubalja (oko 144 miliona dolara) direktne podrške iz državnog budžeta, kao i četiri milijarde rubalja (52 miliona dolara) povoljnih kredita i poreskih olakšica.

Sergej Civiljov preuzeo je funkciju regionalnog guvernera Kemerova 2018. godine, nakon razornog požara u tržnom centru u kojem je poginulo 60 ljudi. Njegova supruga je bila na čelu regionalnog saveta za socijalna pitanja. Izvori „Agentstva“ tvrde da je Civiljova aktivno bila uključena u razgovore o pitanjima u regionu i da stoji iza mnogih važnih inicijativa svog supruga.

Iznenadni karijerni uzlet Ane i Sergeja Civiljova može se porediti sa slučajem milijardera Kirila Šamalova, koji je, prema pisanj medija, bio u braku sa Putinovom mlađom ćerkom Katerinom Tihonovom.

Vladimir Putin Foto: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

„Priča bračnog para Civiljov je samo jedan primer feudalnih običaja u današnjoj Rusiji. Putinova mlađa ćerka se udala 2013. godine. Posle venčanja, porodica njenog supruga Kirila Šamalova, koja je već bliska predsedniku, dobila je neverovatan miraz. Šamalovi su dobili udeo u ‘Siburu’, privatnoj petrohemijskoj kompaniji, koja je u jednom trenutku izdvojena iz državnog ‘Gasproma’ uz Putinovu pomoć. Nekoliko godina kasnije, brak Katerine i Kirila se raspao i Šamalovu je oduzeto ono što je dobio“, rekao je jedan izvor „Agenstva“.

Smene i hapšenja u Ministarstvu odbrane

Do hapšenja u vrhu ruskog Ministarstva odbrane došlo je nakon što je obelodanjeno da Sergej Šojgu više neće biti ministar odbrane. Na njegovu poziciju došao je ekonomista Andrej Belousov, koji je nastavio da sprovodi promene.

Sumnja se da je upravo zbog malverzacija kadrova bivšeg ministra Sergeja Šojgua došlo do čistke u Ministarstvu odbrane.

Šef Glavne uprave za komunikaciju Oružanih snaga Rusije i zamenik načelnika Generalštaba Vadim Šamarin poslednji je u nizu uhapšenih funkcionera.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Sud je odobrio zahtev istrage za određivanje preventivne mere u vidu pritvora za Vadima Šamarina“, rečeno je iz vojnog suda 235. garnizona.

Prema navodima istražnih organa, umnja da je general-pukovnik Šamarin primao mito „u naročito velikim razmerama“. Pre nekoliko nedelja, Timur Ivanov, čovek koga su kolege nazvale „kralj mita“, uhapšen je pod optužbama za „veliko podmićivanje“, konkretno za primanje „mita kao deo organizovane grupe dok je obavljao poslove po ugovoru i podugovoru za Ministarstvo odbrane“.

Ivanov je bio jedan od najbližih saradnika Šojgua.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare