Milton Foto:x.com/ChaudharyParvez; Goes-East/Noaa / Zuma Press / Profimedia

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuišu. Milton je opet ojačao na kategoriju 5 i mogao bi biti najjača oluja koja je ikad pogodila Floridu.

Meteorolog Derek Van Dam upozorio je na ozbiljnost situacije, rekavši da ima „otrežnjujuće informacije“ o uraganu Milton, koji nije oslabio tokom noći. 

„Samo je pitanje sati kada ćemo osetiti jake vetrove tropske oluje u ovom regionu i kada nivo mora počne da raste“, istakao je, dodajući da je Milton „jedan od deset najmoćnijih atlantskih uragana ikada”.

PROČITAJTE JOŠ:

Uragan Milton se trenutno nalazi oko 482 kilometra jugozapadno od Tampe, sa maksimalnom brzinom od 260 kilometara na čas , i zadržava status uragana kategorije 5. Nacionalni centar za uragane (NHC) očekuje da će uragan Milton doći na kopno večeras kao „izuzetno opasan uragan“.

Na društvenim mrežama su već počeli da se pojavljuju snimci katastrofe, te je dako objavljen snimak kako se ribarski brod našao usred mora tokom prolaska uragana Milton.

Rekordan porast nivoa mora

Očekuje se da će uragan Milton doći do kopna kasno večeras u blizini zaliva Tampa (Tampa Bej). Pored orkanskih vetrova i poplavnih kiša, očekuje se i nenormalan porast nivoa mora izazvan olujom. Američki Nacionalni centar za uragane upozorava da bi uragan mogao doneti rekordni porast nivoa mora od 3 do 5 metara oko oblasti Tampe i južno do Boka Grandea.

Ovo se događa samo dve nedelje nakon što je uragan Helen doneo porast mora u zaliv Tampa, prouzrokujući veliku štetu. Helen je bila najsmrtonosnija američka oluja od Katrin 2005. godine, sa najmanje 225 mrtvih i štetom vrednom milijarde dolara. U satima koji prethode Miltonovom kopnu, meteorolozi će pažljivo pratiti tačnu putanju oluje.

Šef policije upozorava građane

Šef policije, Vilijam Tokajer, ima ozbiljnu poruku za one koji odluče da ostanu tokom oluje. „Nadam se da će ljudi otići i ozbiljno shvatiti upozorenje. Kada udari oluja, hitne službe više neće biti ovde. Ako se niste evakuisali, sami ste. Napišite svoje ime na nozi kako bismo mogli da vas identifikujemo u slučaju smrti“, rekao je on.

Foto:Joe Cavaretta/TNS via ZUMA Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stanovnik Tampe: Sada je kasno za odlazak

Stiv Paris iz Tampe odlučio je da ostane kod kuće uoči uragana Milton, smatrajući da je „prekasno“ da sada ode. Iza njegove kuće se nalazi močvara, a kako kaže, suočava se s ozbiljnim rizikom. „Ako odemo, da li ćemo biti usred oluje u kolima? To je nešto što definitivno ne želimo“, izjavio je za Bi-Bi-Si. Da bi zaštitio svoj dom, morao je da koristi plastičnu foliju i kese sa peskom kako bi sprečio prodor vode u garažu.

Međutim, postoji i dodatna opasnost. „Ako to ne potraje i oluja ponovo promeni pravac, zabrinuti smo jer iza kuće stoje aligatori, pa ako voda postane previsoka, situacija bi postala veoma opasna“, dodao je Stiv.

Foto: / SWNS / SWNS / Profimedia

Brodovi izbegavaju obalu Floride

Podaci o praćenju brodova pokazuju da skoro da nema plovila u blizini zapadne obale Floride. MarineTraffic, koji omogućava praćenje različitih plovila uživo, prikazuje veliko prazno područje u Meksičkom zalivu.

Opasnost od smrtonosnih bakterija

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja Floride upozorava da bi poplavna voda koju donosi uragan Milton mogla izložiti ljude potencijalno opasnim infekcijama. Vibrio bakterije, koje se obično nalaze u toplim priobalnim vodama, mogle bi da postanu opasne nakon obilnih padavina i poplava.

„Bakterija može izazvati bolest ako se proguta ili kada su otvorene rane izložene kontaminiranoj vodi“, naveli su iz Ministarstva zdravlja. Oni koji imaju simptome kao što su dijareja, povraćanje ili groznica, treba odmah da potraže medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO: Pijavica na mestu požara u Osijeku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar