Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Od ranog jutra počeli su brojni napadi na teritoriju Rusije, a pretpostavlja se da iza njih stoji Ukrajina, iako se zvanični Kijev o tome nije oglašavao. Prvo su napadnuti energetski objekti kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, što je dovelo do požara. Potom je proglašena vazdušna opasnost u regionu Voronježa, da bi ruski diverzanti koji se bore za Ukrajinu objavili da su upali na teritoriju Belgoroda. Rusija ove informacije nije potvrdila, ali je saopšteno da je pokušan upad u Kurskoj oblasti.

Gori postrojenje za obradu nafte

Ukrajinske bespilotne letelice napale jutros su ruski energetski objekat kompanije „Lukoil“ u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin.

On je u objavi na Telegram kanalu dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta kako bi lokalizovale požar požar na jednom od postrojenja za preradu naftnih derivata, prenosi RIA Novosti.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih, a u gašenju požara učestvuje i vatrogasni voz, navodi ruska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili 25 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije.

Kako je precizirano, sistemi PVO presreli su i uništili dva drona iznad Moskovske oblasti, jedan iznad Lenjingradske oblasti, sedam iznad Belgoroda, 11 iznad Kurska, dva iznad Orlovske oblasti i po jedan iznad Brjanska i Tule.

Uzbuna u Voronježu

Ubrzo potom, proglašena je uzbuna u regionu Voronjež, javio je guverner regiona Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu, prenosi RIA.

„Pažnja, u regionu postoji raketna opasnost!“, navodi se u objavi.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Gusev je pozvao stanovnike da se sklone u prostoriju bez prozora sa čvrstim zidovima, kao što su hodnik, kupatilo ili plakar. Onima koje je najava zatekla na ulici, savetovano je da odu do najbliže zgrade ili odgovarajućeg skloništa.

Diverzanti upali u Rusiju?

Ruski dobrovoljački korpus i Legija sloboda Rusije, paravojne formacije koje se bore na strani Ukrajine, objavile su da su njihovi borci ušli na teritoriju Belgorodske oblasti u Rusiji. Oni kažu da trenutno napreduju kroz region u nekoliko pravaca.

Vest o ovome preneo je RBC Ukrajina, pozivajući se na Telegram kanale ovih paravojnih formacija.

Jutros su borci Legije slobode Rusije (FRL) najavili povratak na rusku teritoriju. Oni su svoje postupke opravdavali navodeći godine ugnjetavanja pod rukovodstvom ruske vlade i želju „da oslobode narod Rusije od diktature Kremlja“.

„Legija maršira na izbore“, zaključili su.

Nakon toga, izvori RBC-Ukrajine potvrdili su ulazak Ruskog dobrovoljačkog korpusa u Belgorodsku oblast. Prema izveštajima, oni su napredovali u nekoliko pravaca.

Pored toga, na rusku teritoriju su ušli i dobrovoljački korpusi Sibirskog bataljona. Oni su objavili video na kojem se vidi grupa boraca kako napreduje duž šumskog područja.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ranije smo rekli da rušenje zločinačkog diktatorskog režima u Rusiji na miran način nije izvodljivo. To se može uraditi samo silom. Večeras smo počeli da ispunjavamo to obećanje. U toku su žestoke borbe unutar ruske teritorije“, navodi se u njihovom saopštenju.

Borci Legije slobode Rusije izvršili su racije na rusku teritoriju u više navrata i naišli na ruske vojne snage.

Rusija nije potvrdila navode o upadu u Belgorod, ali se navodi da su #ukrajinski diverzanti uzalud pokušali da prodru u Tjotkino u Kurskoj oblasti i izbila je pucnjava“. To je rekao guverner oblasti Roman Starojt.

„Bilo je pokušaja diverzantsko-izviđačke grupe da se probije, došlo je do pucnjave, ali proboja nije bilo“, napisao je Starovoit na svom Telegram kanalu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar