Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Pojasu Gaze svakog dana prosečno desetoro dece ostane bez jedne ili obe noge, saopštio je danas direktor Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) Filipe Lacarini.

„Svakoga dana imamo u proseku desetero dece koja ostanu bez jedne ili obe noge“, rekao je Lacarini na konferenciji za novinare u Ženevi, dodajući da u te podatke nisu uključena deca koja ostanu bez ruku, prenosi Hina.

Rekao je da se ti podaci zasnivaju na podacima Fonda Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF).

„Desetero na dan, to je gotovo 2.000 dece nakon više od 260 dana tog brutalnog rata. Znamo da se većinu vremena amputacije rade u strašnim uslovima, ponekad bez ikakve anestezije i kada su deca u pitanju“, kazao je Lacarini.

On je ukazao i na izveštaj nevladine organizacije „Save the Children“, u kojem se navodi da je od početka rata u Pojasu Gaze „nestalo do 21.000 dece“, bilo da su zakopana pod ruševinama, zarobljena, sahranjena u anonimnim grobnicama ili su izgubila kontakt s porodicama.

Prema podacima UNRWA, deca u Gazi umiru i od gladi i prema dostupnim podacima do sada su zbog pothranjenosti preminula 34 deteta, a više od 50.000 je lečeno.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare