U univerzitetskim kompleksima širom SAD organizovani protesti zbog stradanja palestinskih civila Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL

Univerzitet Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu otkazao je svečanost dodele diploma iz bezbednosnih razloga, u trenutku dok se studentski protesti zbog izraelskih napada u Gazi šire kampusima u SAD.

Više stotina ljudi je privedeno u desetine kampusa gde su organizovani protesti u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, podseća BBC. USC je saopštio da je uveo „nove bezbednosne mere“ i da je u skladu s tim otkazao svečani događaj.

U univerzitetskim kompleksima širom SAD organizovani protesti zbog stradanja palestinskih civila Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL

Policija je do sada intervenisala na više američkih fakulteta da bi primorala studente da se raziđu. Na Univerzitetu Emori u Atlanti, 28 demonstranata je uhapšeno u četvrtak pošto su odbili da se raziđu, dok su na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gde su studentski protesti počeli prošle sedmice, u toku pregovori sa organizatorima protesta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Protesti su se proširili na više fakulteta, pa su se tako studenti nezadovoljni pristupom SAD prema izraelsko-palestinskom ratu „ulogorili“ na Univerzitetu Mičigen. Kamp je postavljen i na univerzitetu blizu Čikaga, gde uprava fakulteta pokušava da spreči studente u nameri da tu ostanu.

Policija je takođe zatražila od studenata da se raziđu, a za sada niko nije uhapšen, navodi BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare