Foto: Belal Khaled / AFP / Profimedia

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za mirovne procese na Bliskom istoku, Tor Venesland, rekao je pred Savetom bezbednosti da se 2023. godina završava kao jedna od najsmrtonosnijih u istoriji palestinsko-izraelskog sukoba i da se situacija pogoršava skoro na svim frontovima.

Kako je prenela agencija Wafa, on je skrenuo pažnju na tešku humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze.

„Isporuka humanitarne pomoći u Pojasu Gaze suočava se sa neverovatnim izazovima“, naveo je Venesland, dodajući da je zbog neprijateljstava, sistem humanitarnog odgovora na ivici kolapsa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana

On je, takođe, osudio ubijanje civila u Gazi, uključujući žene i decu, i izrazio žaljenje zbog gubitka svakog života civila, među kojima je i 131 pripadnik organizacija UN koji su ubijeni u izraelskim napadima na Gazu.

Venesland je izrazio i „duboku zabrinutost“ zbog sve većih napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim. Ukazao je, kako se navodi, i na smrtonosne napade izraelskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali i Izraelu.

Pročitajte još...

„Svi počinioci krivičnih dela moraju da odgovaraju pred sudom“, poručio je on. Venesland je rekao da „bezobzirno širenje“ izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim, ugrožava stabilnost buduće nezavisne palestinske države, navodi Wafa.

On je ponovio da izraelska naselja predstavljaju očigledno kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, pozivajući izraelsku vladu da odmah zaustavi te aktivnosti.