Ukrajina civili Foto: / BEEM / Beem / Profimedia

Dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u svoju drugu godinu, žene u toj zemlji se suočavaju s ozbiljnim problemima, sve većim odgovornostima i velikim stresom, a pogotovo ako žive u ratnim zonama, izvestio je Amnesty International na Međunarodni dan žena.

„Žene uvek iznova podnose najveći teret usled ratnih brutalnosti. One ustraju na prvim linijama fronta, kao vojnici i borci, lekari i medicinske sestre, volonteri, mirovni aktivisti, negovatelji u zajednici i porodici, raseljene osobe, izbeglice, a prečesto i kao žrtve“, rekla je Agnes Kalamard, glavna sekreterka Amnesty Internationala.

Žene su suočene s porastom seksualnog i rodno uslovljenog nasilja i zdravstvenih problemima, dok su u isto vreme prisiljene donositi odluke o životu i smrti za svoje porodice. Istovremeno, žene se isključuje iz procesa donošenja odluka, a njihova prava i potrebe ostaju nezaštićene i neispunjene, prenosi Jutarnji list.

Dok su se mnogi muškarci pridružili otporu protiv Rusije, vrlo često briga za decu i članove porodice pada na žene. U opasnim uslovima ratnog sukoba preuzimanje odgovornosti i ispunjavanje obaveza često pada teško.

Ukrajina Foto:Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Tamara, koja živi u zoni sukoba u oblasti Donjeck, ispričala je za Amnesty International kako je invazija uticala na nju kao majku.

„Sve se promenilo na gore. Muškarci ratuju, žene ostaju same, mnoge s malom decom na grbači, bez ikakvih primanja. Pomoći niotkuda, nema fizičke pomoći, nema ni finansijske pomoći“, rekla je.

Bila je prisiljena da bira između napuštanja roditelja i zaštite svoje dece: našla se pred nemogućim izborom.

„Vratila sam se u ratnu zonu s decom. Možda sam pogrešila, ali moram se brinuti za svoju decu, a moji stari roditelji su ostali kod kuće. Moja je dužnost da se brinem o njima. Nemam izbora“, rekla je.

Ukrajina Foto:Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Za mnoge žene putovanje u sigurnije zone može imati teške emocionalne i fizičke posledice.

„Jako je teško. Sama sam s troje dece. Niko nije verovao da će doći do rata. Bio je to šok. Vodile su se teške borbe, bilo je teško slušati pucnjavu i granatiranje. Ruski vojni avioni su leteli toliko nisko da smo mogli videti oči pilota. To je jako uticalo na decu“, rekla je.

„Od početka invazije smo skoro mesec dana živeli u podrumu, jer su moja deca bila jako prestrašena. Ćerka više nije mogla spavati u kući“, ispričala je Marina koja je uspela pobeći u sigurniju regiju u Ukrajini.

Katerina je bila devet nedelja trudna kada je počela invazija. Živela je u regiji Donjeck.

„Nisam mogla raditi ultrazvuk i sve ostale analize. Nisam imala dostupnu lekarsku negu. To je povećavalo teskobu i napetost.

Nakon bega iz Dnjepra i porođaja priznaje da jedva izlazi na kraj s novorođenčetom dok radi u zoni sukoba.

Ukrajina Foto:Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

„Prva linija se približava našem gradu. Najstrašnija je neizvesnost. Šta će biti sutra? Hoću li se vratiti kući? Treba mi psihološka pomoć, a zbog malog deteta nemam vremena za razgovor sa psihologom, čak niti telefonski“, ispričala je Katerina.

Zbog ograničenih zaliha i poskupljenja žene u Ukrajini teško dolaze do menstrualnih potrepština.

„U radnjama ima uložaka i tampona, ali ponekad moram birati između hrane i uložaka. Od početka invazije prisiljena sam improvizirati“, rekla je Tamara.

PROČITAJTE JOŠ:

Humanitarna radnica Marija za Amnesty tvrdi da je seksualno zlostavljanje veliki problem.

„Učestvovala sam u obuci i rečeno nam je da je bilo slučajeva kada su deca nakon evakuacije pokazivala znakove da su doživela seksualno nasilje“, navela je.

Dok je radila na prihvatnom centru za interno raseljene osobe, svedočila je eskalaciji porodičnog nasilja.

„U teretani je živelo 60 ljudi. Čak i bez iskustva mogla sam videti znakove nasilja golim okom. Svašta sam videla“, dodala je.

Katerina je za Amnesty progovorila kako agresija njenog supruga utiče na celu porodicu.

„Osećam se ranjivije, svađe su postale učestalije. Ne mogu ostaviti muža s decom kod kuće. Izgubio je posao i sada je preplavljen emocijama i jako nervozan“, navela je.

Amnesty International na kraju reportaže o položaju žena u Ukrajini poziva na usklađivanje napora međunarodne zajednice kako bi se osiguralo konstruktivno učestvovanje žena u donošenju odluka. Ističu da samo na taj način prava žena mogu biti ispoštovana i zaštićena.

BONUS VIDEO: Bajden stigao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar