F-16 Foto: EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI

Holandija i Danska poslaće Ukrajini borbene avione F-16, a prve isporuke biće realizovane oko Nove godine, najavili su premijeri te dve zemlje. Iz Danske su postavili i jasan uslov Ukrajini kada je o pomenutim avionima reč, a danas je stigla i prva reakcija sa ruske strane.

Rusija je osudila odluku Danske i Holandije da Ukrajini doniraju borbene avione jer kako navode „taj potez bi mogao da dovede do eskalacije rata“.

„Činjenica da je Danska sada odlučila da pokloni Ukrajini 19 aviona F-16 dovodi do eskalacije sukoba“, rekao je ruski ambasador Vladimir Barbin, a prenosi agencija Ritzau.

Uslov za Ukrajinu

Jakob Eleman-Jensen, ministar odbrane Danske, rekao je da Ukrajina može da koristiti samo donirane F-16 na svojoj teritoriji, prenosi Rojters.

„Poklanjamo avione pod uslovom da se njime protera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ne dalje od toga. To su uslovi, bilo da su u pitanju tenkovi, borbeni avioni ili nešto drugo“, rekao je Elemann-Jensen u ponedeljak.

Danska će isporučiti ukupno 19 mlaznjaka, a prvih šest Ukrajina bi trebalo da dobije oko Nove godine. Zatim će tokom 2024. biti isporučeno osam, a još pet 2025. godine, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

Pročitajte još:

Holandija ima na raspolaganju ukupno 42 aviona F-16, ali tek treba da odluči hoće li svi biti donirani, rekao je ranije danas holandski premijer Mark Rute tokom posete Zelenskog Holandiji.

Ukrajina je prošle sedmice rekla kako ne očekuje da će lovce F-16 moći da koristi već ove jeseni ili zime.

Holandija bi mogla da donira Ukrajini svoje lovce F-16 jer holandske oružane snage uskoro prelaze na lovce F-35.

Zelenski je juče u Švedskoj razgovarao o mogućnosti da dobije avione Gripen koji su u sastavu švedskog ratnog vazduhoplovstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare