Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Poljska je u sredu saopštila da će prestati da isporučuje oružje Ukrajini usred sve većeg spora između dve države oko privremene zabrane ukrajinskog uvoza žitarica.

To je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao u jednom televizijskom gostovanju, da bi potom bilo i preneto na sajtu kancelarije premijera Poljske.

„Više ne šaljemo oružje Ukrajini jer sada naoružavamo Poljsku“, napisao je, a prenosi CNN.

Poljska je dugo bila jedan od najsnažnijih saveznika Ukrajine od početka ruske invazije, zajedno sa više zemalja bivšeg istočnog bloka koje se plaše da bi mogle da budu sledeće mete ako ruska invazija na Ukrajinu bude sledeća.

Ukrajina tužila Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog žita

Zabranu ukrajinskog žita je prvobitno uvelo nekoliko zemalja Evropske unije ranije ove godine, kako bi zaštitile egzistenciju lokalnih farmera, zabrinutih da će biti oštećeni niskim cenama ukrajinskog žita. Prošle nedelje je EU objavila planove da suspenduje zabranu.

Međutim, tri zemlje – Poljska, Mađarska i Slovačka – rekle su da nameravaju da prkose promeni i zadrže ograničenja na snazi.

PROČITAJTE JOŠ

To je izazvalo nezadovoljstvo Ukrajine, koja je ove nedelje podnela tužbe protiv sve tri zemlje zbog tog pitanja.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takođe je govorio protiv zabrane u sredu kada se obraćao Generalnoj skupštini UN, rekavši da je „alarmantno videti kako neki u Evropi, neki od njihovih prijatelja u Evropi, demonstriraju solidarnost u političkom pozorištu i prve triler od jednog zrna“.

„Možda izgleda da igraju svoju ulogu, ali u stvari pomažu da se postavi scena moskovskom glumcu“, rekao je Zelenski komentarišići ove tri države.

Bes u Varšavi

Komentari Zelenskog izazvali su momentalnu osudu Poljske, a ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinskog ambasadora u Varšavi kako bi im preneo njihovo „snažno protivljenje“.

Poljski ministar spoljnih poslova Pavel Jablonski rekao je ukrajinskom ambasadoru da je tvrdnja Zelenskog „neistinita“, posebno zato što je Poljska „podržavala Ukrajinu od prvih dana rata“. On je dodao da „pritisak na Poljsku na multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima nisu odgovarajući metodi za rešavanje sporova između dve države“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Foto: Derek French / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premijer Moravjecki je u televizijskom intervjuu rekao da neće rizikovati da destabilizuje poljsko tržište prihvatanjem ukrajinskog uvoza žitarica, ali da neće sprečiti prolaz kroz Poljsku, prenela je poljska nacionalna novinska agencija PAP.

„Naravno da ćemo zadržati tranzit ukrajinske robe. Poljska zbog toga ne snosi nikakve troškove. Naprotiv, moglo bi se reći da od toga zarađujemo“, rekao je Moravjecki, prenosi PAP.

Moravjecki je takođe optužio ukrajinske oligarhe da su „gurnuli svoje žito na poljsko tržište“ bez brige za lokalne poljoprivrednike i rekao da će se Poljska sada fokusirati na snabdevanje „najmodernijeg oružja“ za sopstvene potrebe, preneo je PAP.

Mateuš Moravjecki Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia

„Ako želite da se branite, morate imati čime da se branite“, rekao je Moravjecki.

Poljska slala najviše oružja Ukrajini

Inače, Varšava je preuzela vođstvo među saveznicima u NATO-u u snabdevanju Kijeva teškim naoružanjem.

Na proleće je Poljska postala prva zemlja NATO koja je poslala borbene avione u Ukrajinu – mesecima pre Sjedinjenih Država, koje su tek prošlog meseca pristale da odobre transfer borbenih aviona F-16, dok ukrajinske snage ne završe obuku.

Kijev Ukrajina eksplozija Foto:EPA-EFE/VADYM SARAKHAN

Poljska je takođe prethodno poslala više od 200 tenkova sovjetskog tipa u Ukrajinu.

Većina zapadne vojne opreme i drugih zaliha u Ukrajinu stiže preko Poljske, a zemlja ugošćuje 1,6 miliona ukrajinskih izbeglica, prema Ujedinjenim nacijama.

Prema istraživanju Instituta Kil o tome koliko su zemlje donirale Ukrajini, Poljska je obećala 4,27 milijardi evra (oko 4,54 milijarde dolara), što je kombinacija vojne, finansijske i humanitarne pomoći.

Foto:Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

Poljski predsednik Andžej Duda takođe je pozvao na veće jedinstvo i akciju u sredu na sastanku Saveta bezbednosti UN, čiji je Rusija stalna članica.

„Ako danas ne delujemo solidarno, da odbranimo fundamentalne vrednosti međunarodnog prava, sutra će možda biti kasno“, naveo je Duda.

On je dodao i da „strateška promena koja se dogodila nakon ruske invazije na Ukrajinu nije privremena“.

„Živimo u novoj eri neizvesnosti“, rekao je Duda.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare