Kursk Foto:EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Zvaničnici ukrajniskog grada Pokrovsk pozvali su stanovnike da ubrzaju evakuaciju tog mesta na istoku zemlje jer se ruska vojska brzo približava jednom od ključnih ciljeva koje je Moskva postavila u svom ratu.

Vojne vlasti u Pokrovsku koji je opre rata imao više od 60.000 stanovnika su saopštile da ruski vojnici napreduju brzim tempom što ostavlja sve manje vremena da civili spakuju stvari i evakuišu ka bezbednijim oblastima.

Iako je ukrajinska vojska pokušala da upadom u teritorije ruske pogranične oblasti Kursk preusmeri vojne napore Kremlja sa linije fronta u Ukrajini, predsednik Volodimir Zelenski je juče saopštio da su Pokrovsk i neki drugi gradovi u Donjecku pod najjačim napadima.

Ukrajna napadom na Kursk pokušava da promeni dinamiku dvoipogodišnjeg sukoba i samopouzdana je da ima dovoljno resursa za to dok Rusija smatra da može obuzdati upad bez potrebe da ublaži operacije u Donjecku.

Viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije Najdžel Guld-Dejvis smatra da je nemoguće da su obe strane u pravu i dodaje da „ishod visi o koncu“.

Sporo napredovanje ruskih trupa širom Donjecka ove godine je po gubicima bilo skupo, ali su teritorijalni dobici sve veći.

Pokrovsk je jedno od glavnih odbrambenih uporišta Ukrajine i ključno logističko čvorište u regionu Donjecka.

Pad tog grada u ruke Rusa ugrozio bi odbrambene sposobnosti Ukrajine i rute snabdevanja što bi Moskvu približilo cilju da zauzme ceo Donjeck.

Stanovnicima Pokrovska je ponuđeno sklonište u zapadnoj Ukrajini, gde će biti smešteni u spavaonicama i kućama pripremljenim za njih.

„Kako se linija fronta približava Pokrovsku, potreba za preseljenjem na bezbednije mesto postaje sve hitnija“, saopštila je lokalna vlast.

Ukrajinske trupe su u ruskom regionu Kursku preuzele punu kontrolu nad Sudžom, najvećim ruskim gradom koji je pao od strane ukrajinskih snaga od početka njihovog upada pre 10 dana, a uspeh je podigao ukrajinsko raspoloženje i osramotio Kremlj.

***

BONUS VIDEO – Vojni analitičar o sledećim potezima Rusije: Primarne su tri ose napada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare