Rusija Ukrajina rat Krivi Rog Foto:Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ukrajina i Italija zpočele su pregovore o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosnim garancijama, saopšteno je danas iz kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika, po nalogu Zelenskog i šefa predsedničkog kabineta, počela je prva runda konsultacija sa Italijom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosnim garancijama, kao što je i predviđeno Zajedničkom deklaracijom zemalja G7 o podršci Ukrajini.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Ukrajinski pregovarački tim predvodi zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovka, koji je rekao da će italijansko davanje bezbednosnih garancija Ukrajini biti važan korak ka članstvu te zemlje u EU i NATO.

„Ukrajina je već započela bilateralne konsultacije sa svim zemljama G7, uključujući sa Italijom koja će predsedavati G7 sledeće godine. Cenimo značajan doprinos naših italijanskih prijatelja u odbrani Ukrajine i približavanju naše zajedničke pobede“, naveo je on.

Pogledajte još:

Države članice G7 u julu su na samitu NATO Viljnusu usvojile su deklaraciju o dugoročnim bezbednosnim garancijama Ukrajini, u kojoj se navodi da Kijevu treba da se obezbede značajni vojni kapaciteti.

Deklaraciji su se kasnije pridružile i druge zemlje.

Ukrajina je ranije počela pregovore o bezbednosnim garancijama sa Velikom Britanijom, Kanadom, SAD, Francuskom, Nemačkom i Japanom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar